Doorgaan naar artikel

Aardappelverwerking komt direct flink op stoom

Foto: Jan Willem Schouten premium

Foto: Jan Willem Schouten

De Nederlandse aardappelverwerkers zijn het nieuwe seizoen direct vol op stoom begonnen.

In de maand juli is een fractie meer dan 300.000 ton aardappelen verwerkt. Deze hoeveelheid is maar net iets kleiner dan het maandelijks gemiddelde in het afgelopen seizoen.

In het seizoen 2020-‘21 werd uiteindelijk 3,65 miljoen ton aardappelen verwerkt. Na een wat rustigere start in verband met de coronaperikelen kwam de maandelijkse verwerking door een behoorlijk eindschot toch nog iets boven de 300.000 ton uit.

Op dat niveau wordt dit jaar weer voortgeborduurd, zo valt op te maken uit cijfers van brancheorganisatie Vavi. Alleen in 2018 en 2014 werden in de maand juli nog net iets meer aardappelen tot aardappelconsumptieproduct verwerkt dan in de eerste maand van dit nieuwe seizoen dat loopt tot en met juni volgend jaar.

Aardappelen van Nederlandse bodem

Het aandeel Nederlandse aardappelen in de eerste verwerkingsmaand is met 52,4% de kleinste in de afgelopen tien jaar. Gemeten in totaal gewicht werden nog net iets meer aardappelen van Nederlandse bodem in de fabriek opgenomen dan vorig jaar; 157.800 ton tegen 154.000 ton vorig jaar juli. Een groter verschil is te zien in de importbehoefte van de verwerkers. Vorige maand was 143.100 ton aardappelen afkomstig uit het buitenland. Een jaar geleden was dat in juli 118.500 ton, ofwel een verschil van bijna 25.000 ton.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
John Ramaker

Chef-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin