Aardappelverwerking loopt 8% voor op vorig seizoen

16-12-2021 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De Nederlandse aardappelverwerkende industrie heeft het huidige verwerkingsseizoen (juli tot en met november) 1,6 miljoen ton aardappelen omgezet in voorgebakken frites en dergelijke.

Dat is 8% meer dan in dezelfde periode een jaar eerder werd verwerkt. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van de brancheorganisatie Vavi. In november is 339.200 ton aardappelen verwerkt. Dat is iets minder dan de voorgaande verwerkingsmaand, maar deze dalende trend is jaarlijks terug te zien in de cijfers.

Vergeleken met oktober werd in november 14.100 ton minder aardappelen verwerkt. Ondanks de daling ten opzichte van oktober is in november ruim 20% meer verwerkt dan een jaar geleden in dezelfde maand. En vergeleken met twee jaar geleden, voordat corona uitbrak, is 9% meer verwerkt.

Groter aandeel importaardappelen

Procentueel gezien nam de hoeveelheid importaardappelen in november toe. Het aandeel importaardappelen (41%) is in november met 140.200 ton iets meer dan in oktober. Gekeken naar het seizoen dan is tot dusver 43% van de verwerkte aardappelen geïmporteerd. Vorig jaar in dezelfde periode was het aandeel importaardappelen 41%.

Smale
Annet Smale Redacteur


Beheer