Doorgaan naar artikel

Aardappelverwerking start seizoen voorzichtig

Aardappelen worden verwerkt tot frites. - Foto: Jan Willem Schouten

Aardappelen worden verwerkt tot frites. - Foto: Jan Willem Schouten

De aardappelverwerkende industrie begint het nieuwe seizoen behoedzaam, op een vergelijkbaar niveau met een jaar geleden.

De eerste verwerkingsmaand (juli) zijn 269.600 ton consumptieaardappelen verwerkt voor voorgebakken frites en andere aardappelproducten. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de Vereniging voor de Aardappelverwerkende Industrie (Vavi).

In juli 2020 zijn 1.100 ton meer aardappelen verwerkt dan in juli 2019. De hoeveelheid verwerkte aardappelen was een jaar geleden in dezelfde maand al relatief laag. Dat had toen te maken met het beperkte aanbod aardappelen. De juli-verwerking ligt dit seizoen 1,7% onder het vijfjarig gemiddelde van 274.320 ton verwerkte aardappelen.

Minder importaardappelen

Het percentage aardappelen afkomstig van invoer is in juli 2020 ruim 43, wat neerkomt op 116.200 ton. Ter vergelijking; een jaar eerder kwam ruim 47% van de verwerkte aardappelen uit het buitenland.

De voorzichtige start van seizoen 2020-2021 komt door corona. De vrieshuizen zitten vol met frites en andere bevroren aardappelproducten, omdat door sluiting van horecagelegenheden in de wereld de afzet vanaf maart in elkaar klapte.

Brancheorganisatie Vavi verwacht dat de verwerkende industrie niet eerder dan begin 2021 voor de volle 100% gaat draaien. Daarbij blijven er veel onzekerheden in de markt, zoals een tweede coronagolf met alle gevolgen van dien. Vanaf mei is herstel zichtbaar in de afzet, maar het oude niveau is nog niet gehaald, want de horeca draait nog niet volop en festivals en veel evenementen gaan niet door.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin