Aardappelverwerking stijgt tot ruim boven de 4 miljoen ton

16-03 | |
Aardappelverwerking Nederland
Door naweeën van coronamaatregelen en de droogte in 2018 bleef de aardappelverwerking de laatste jaren ruim onder de grens van 4 miljoen ton verwerkte aardappelen. Foto: Koos Groenewold

De aardappelverwerking in Nederland is in de afgelopen twaalf maanden gestegen tot ruim boven de 4 miljoen ton.

Dat blijkt uit de cijfers die branchevereniging van de aardappelverwerkers Vavi heeft gepubliceerd. Door de naweeën van de coronamaatregelen en de droogte in 2018 bleef de aardappelverwerking de laatste jaren ruim onder de grens van 4 miljoen ton verwerkte aardappelen. In seizoen 2016-2017 zijn tot nog toe de meeste aardappelen verwerkt; toen bleef de teller uiteindelijk steken op 4,033 miljoen ton. Ook in het verwerkingsjaar erop bleef de verwerking boven de 4 miljoen ton.

Daarna viel de aardappelverwerking terug door de droogte in 2018, waardoor er minder grondstof beschikbaar was. Het dieptepunt werd in 2019-2020 bereikt omdat de afzet naar de horeca stagneerde als gevolg van de coronamaatregelen die in de loop van 2020 werden ingevoerd.

In februari 334.300 ton aardappelen verwerkt

In april 2020 daalde de aardappelverwerking tot onder de 200.000 ton en daardoor daalde de verwerking in dat seizoen naar 3,559 miljoen ton. In de jaren daarna werd het herstel ingezet en sinds de jaarwisseling komt de verwerking van de aardappelen over twaalf maanden gerekend weer terug op een niveau van boven de 4 miljoen ton. Het is de verwachting dat dit de komende maanden doorzet.

In februari werd 334.300 ton aardappelen verwerkt. Deze hoeveelheid is 23.100 ton groter dan in dezelfde maand vorig jaar. Ook in december en januari werd een aanzienlijk grotere hoeveelheid aardappelen verwerkt dan in het voorgaande seizoen. Mede daardoor is de totale verwerking in de afgelopen twaalf maanden gestegen naar 4,024 miljoen ton.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer