Aardappelvezels schaars en iets duurder

08-01-2020 | |
Foto: Mark Pasveer -
Foto: Mark Pasveer

Een krap aanbod aan aardappelvezels trekt de prijs van dit product omhoog.

De vezels worden € 2,50 per ton duurder. Nu er sinds kort al een fabriek minder in productie is en een tweede sluit voor onderhoud, zijn aardappelvezels beperkt beschikbaar. De Duitse fabriek gaat nu over op verwerking van erwten.

Een alternatief bieden Franse vezels. Deze hebben een iets hoger drogestofgehalte en zijn daardoor € 2,00 tot € 4,00 per ton duurder. Dat is uiteraard ook afhankelijk van beschikbaarheid en locatie van aflevering. Volgende week start de uitlevering van erwtenvezels. De prijs staat inmiddels op € 49,50 per ton, het drogestofgehalte is 22%.

Ruwvoerprijzen stabiel

De prijzen van hooi en stro zijn stabiel, het is voor dit segment ruwvoer een rustige markt. Dat geldt niet voor snijmais. Snijmais houdt de prijs goed vast. De beschikbaarheid is heel matig en de kwaliteit sterk wisselend. Deze is vaak niet best, met name in Oost-Nederland, waar op veel percelen de kolfzetting onvoldoende uitpakte. De verteerbaarheid is goed genoeg, maar het ontbreekt aan energetische waarde. Dat maakt aanvulling noodzakelijk.

Goede vraag naar stoomschillen

De levering van bietenperspulp loopt volgende week op zijn einde. Het zal lastig zijn een alternatief te vinden. Met een schuin oog wordt gekeken naar de aardappelproducten. Snippers en stoomschillen zijn wel goed gevraagd. De meeste voederleveranciers zijn echter nog maar net weer opgestart na het Kerstreces. De aanvoer van reststroom uit de aardappelverwerking is daardoor nog niet optimaal, maar er komt genoeg volume vrij. Er breekt nu een periode aan waarin de mindere partijen aardappelen in de opslag weggewerkt moeten worden. Overdadig zal het aanbod niet zijn, doordat er in vergelijking met voorgaande jaren efficiënter met de grondstof wordt omgesprongen. Er gaat ook meer en meer naar bestemmingen buiten de voedersector, zoals de vlokkenindustrie en petfoodproductie.

Krap aanbod bierbostel

Bierbostel is momenteel krap beschikbaar, een gebruikelijk beeld in deze tijd van het jaar. Er komt minder vrij vanuit de op lager volume producerende brouwerijsector. Bostel is – vooral vanwege de goede voertechnische eigenschappen – gewild, al rekent de marktprijs sinds de recente prijsstijging inmiddels wel ongunstig ten opzichte van de voederwaardeprijs.

Prognose: ruwvoer stabiel, bijproducten prijshoudend.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer over


Beheer