Aardpeer telt 74 kandidaten, samen goed voor 1.250 hectare

25-03 | |
Archieffoto van melkveehouder Jaring Brunia, een van de eerste boeren die grond kan pachten via Aardpeer. - Foto: Anne van der Woude
Archieffoto van melkveehouder Jaring Brunia, een van de eerste boeren die grond kan pachten via Aardpeer. - Foto: Anne van der Woude

In de eerste inschrijftermijn voor grondaankopen binnen het nieuwe initiatief Aardpeer hebben zich 74 agrarische ondernemers gemeld die aan de criteria voldoen; door middel van landbouw elk jaar de kwaliteit van de bodem verbeteren en biodiversiteit vergroten.

In totaal gaat het om 1.250 hectare landbouwgrond. Via Aardpeer hopen de kandidaten betaalbare pachtgrond te verwerven om zo de overstap naar natuurvriendelijke landbouw te kunnen maken. Vanwege de grote animo onder boeren heeft Stichting BD Grondbeheer, een van de verbonden organisaties, de uitgifte van de ‘samen voor grond’-obligaties verlengd tot 30 april. “Voor burgers en organisaties is het nu de tijd om te investeren in de landbouwgrond van de toekomst”, stelt de stichting.

Gemiddelde hectareprijs € 60.000

Aardpeer heeft, met een gemiddelde hectareprijs van € 60.000, € 75 miljoen nodig om alle aanvragen te kunnen honoreren.

Particuliere investeerders, vermogensbeheerders, maatschappelijke instellingen en institutionele beleggers kunnen met een inleg vanaf € 500 voor vijf of tien jaar investeren in de grondaankopen. Naast een duidelijk maatschappelijk rendement leveren de obligaties de belegger een jaarlijkse rente van respectievelijk 0,7% en 1,2% op.

‘Aanvragen uit het hele land’

“Het gaat om startende initiatieven zoals voedselbossen en Herenboerderijen”, vertelt Michiel de Koe, rentmeester van BD Grondbeheer. “Maar ook om gangbare boeren die willen omschakelen naar natuurvriendelijke landbouw. En om bestaande biologische en biodynamische ondernemers die groeikansen zien of hun levenswerk willen overdragen aan een volgende generatie. Tussen de aanmeldingen zitten grote melkvee- en akkerbouwbedrijven en ook kleinschalige tuinderijen, fruittelers en gemengde (zorg)boerderijen, die grond nodig hebben om hun droom te realiseren. De aanvragen komen uit het hele land, van de polder tot en met de Randstad.”

Friese melkveehouder eerste pachter via Aardpeer

Melkveehouder Jaring Brunia in Raerd (Fr.) is een van de eerste boeren die grond kan pachten via Aardpeer. “Om zo natuurlijk mogelijk koeien te kunnen weiden, had ik extra grond nodig”, legt de deelnemer uit. “Ik pacht nu onder faire condities 25 hectare van BD Grondbeheer, de grondbeheerder binnen Aardpeer. Zonder Aardpeer had ik nooit kunnen staan waar ik nu ben; ook niet via een andere creatieve financieringsvorm.”

Vos
Petra Vos Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.