Aardwarmte-project wint techniek-innovatieprijs

05-02-2020 | Laatste update op 16-02 | |
Aardwarmte Vogelaer scoorde het hoogst op technische innovatie. - Foto: Harry Stijger
Aardwarmte Vogelaer scoorde het hoogst op technische innovatie. - Foto: Harry Stijger

Batenburg Techniek heeft de Techniek Nederland Innovatie Award 2020 gewonnen met het project Aardwarmte Vogelaer in Poeldijk.

Ralph van den Broek, CEO van Batenburg Techniek, ontving de award dinsdag 4 februari samen met Léon Lankester, managing director van Aardwarmte Vogelaer, uit handen van Erik van Engelen, algemeen directeur van Techniek Nederland.

De prijs, een initiatief van vakblad E&W Installatietechniek, wordt toegekend aan een inventief en hoogstaand project dat relevant is voor maatschappelijke vraagstukken. De deskundige jury heeft vooral gekeken naar innovatie, vakmanschap, ondernemerschap en ketensamenwerking.

Bij het innovatieve project Aardwarmte Vogelaer hebben verschillende partijen, ieder met hun eigen expertise, samengewerkt om tot het beoogde resultaat te komen. Verkade Klimaat heeft als opdrachtgever gezocht naar de juiste combinatie van partijen. B-E de Lier nam de E-installatie op zich en verzorgde samen met Batenburg Techniek de automatisering van het systeem.

Lees verder onder de tweet

Duurzaam energiesysteem

Het project omvatte de realisatie van een aardwarmtedoublet en warmtedistributiesysteem waarvan de bronnen op een diepte van 2.500 meter liggen. Het water dat vanuit deze bronnen naar boven wordt gehaald is ongeveer 85 graden. De warmte van dit water wordt via warmtewisselaars benut om de tuinbouwbedrijven op een duurzame manier te verwarmen.

De deelnemende tuinbouwbedrijven zorgen voor een optimale koeling van het water tot ongeveer 35 graden. Het afgekoelde water gaat terug de grond in en kan na opwarming weer worden gebruikt. Zo ontstaat een volledig gesloten en duurzaam energiesysteem.

Nieuwe participanten

Na de opstartfase met de deelnemende participanten en de aansluiting van diverse afnemers begin 2018 is volop gewerkt aan de uitbreiding van het warmtenet van Aardwarmte Vogelaer. Door recente aanpassingen waardoor de warmte-efficiëntie verder toenam ontstonden er mogelijkheden om nieuwe afnemers aan te sluiten. In januari ondertekenden dan ook Bestplant, Bos Flowers & Orchids en Van der Knaap Groep de leveringsovereenkomst van Aardewarmte Vogelaer.

Met de leveringen aan de drie nieuwe afnemers heeft het aardwarmteproject in totaal 17 afnemers. De jaarlijkse productie van warmte komt op 17,5 MW. Dit staat gelijk aan het verbruik van ruim 9.000 huishoudens.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Stijger
Harry Stijger Freelance redacteur
Meer over


Beheer