ABC-prijs stabiliseert na weken verval

07-05-2020 | |
Pluimveehouders berusten in het geschetste prijsbeeld. Foto: Galama Media
IMG_tga408806-511

Er zijn geen spectaculaire verschuivingen op de kuikenmarkt. De vraag naar conceptkip is onverminderd groot. Dieren worden nog altijd op lage gewichten opgehaald om in de goede vraag te kunnen voorzien.

De markt voor reguliere kip blijft stabiel op een laag niveau. De Belgische noteringen blijven onveranderd. Na vijf weken van prijsval noteert de ABC-prijs voor het eerst onveranderd op € 0,79 per kilo levend gewicht. In totaal verloor de notering in die tijd 7 cent.

Ook de vrije prijzen maken een pas op de plaats. In Deinze op € 0,74 tot € 0,76 en in Barneveld op € 0,72 tot € 0,74 per kilo. Daarbij wordt bij die laatste gezegd dat er eigenlijk geen prijs is, omdat er nauwelijks handel plaatsvindt. Om het verloop van de stemming in de markt weer te geven, blijft de notering wel in de lucht. En nu de druk onverminderd op de ketel blijft, was er voor de noteringscommissie geen aanleiding de koers te wijzigen.

Pluimveehouders berusten in het geschetste prijsbeeld. Verbetering is er niet, en daarmee zijn hogere prijzen niet reëel. Maar ruimte om verder te zakken is er volgens hen evenmin. Als je de technisch goed draait en geen arbeidsvergoeding telt, kom je net onder nul uit; zo becijferde een pluimveehouder die deze week afleverde. Dit houden pluimveehouders ook niet lang vol. Als slachterijen de prijzen verder verlagen, riskeren ze leegstand. Dat willen ze niet omdat het rendement van slachterijen sterk samenhangt met de benutting van het aantal slachthaken.

Uitval slachtdagen

Slachterijen geven aan dat de contractprijzen verder zullen dalen. De druk blijft op de ketel omdat kippen zwaarder worden door uitval van slachtdagen in de gebroken weken en het effect dat minder uitgeladen wordt. Daar komt bij dat het huidige aanbod qua volume nog op normale marktomstandigheden is gepland. Ook volgende week verwachten slachterijen daarom weer een ruim aanbod van zware dieren, met prijsdruk die navenant is.

In de huidige markt komt het daarom nog meer aan op finetuning. Lichte kippen zijn aan een stuk niet te slijten en het loont niet om die te versnijden tot onderdelen. Bij zware kippen rolt er meer vlees van de band, dat de uitdaging bij de vleesverkoop verder vergroot. Daarom hebben slachterijen kippen het liefst 24 tot 25 ons.

Versoepeling coronamaatregelen

Door de versoepeling van de coronamaatregelen zijn pluimveehouders en sommige slachters wel wat positiever gestemd dan twee weken geleden. Hoewel ze zich ook realiseren dat de markt ook niet direct herstelt bij de eerste versoepeling vanwege de grote hoeveelheid kip die nog in de vriezers zit. In België mogen sinds woensdag 6 mei foodtrucks, waaronder marktkramen die grillkippen verkopen vallen, weer open. De Landsbond Pluimvee reageerde verheugd op het nieuws, omdat deze kramen de belangrijkste afzetmarkt voor uitladers zijn en de prijsval in dat segment erg groot is. De bond waarschuwt pluimveehouders wel voorzichtig te blijven met opzetten, omdat bij het herstel van de afzet meer factoren een rol spelen dan louter de uitladers.

Prognose: prijsdruk.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.