Doorgaan naar artikel

ABN Amro boekt weer winst na eerste coronamaanden

Foto: ANP

Foto: ANP

ABN Amro had een duidelijk beter derde kwartaal dan het tweede kwartaal, toen de bank behoorlijk geraakt werd door de eerste corona-lockdown.

Er werd weer winst geboekt en er hoefde veel minder geld opzij gezet te worden voor leningen die mogelijk nooit worden terugbetaald. Toch blijft de bank erg voorzichtig over toekomstige ontwikkelingen. Volgens topman Robert Swaak profiteerde bank vooral van de overheidssteun om bedrijven door de coronacrisis te loodsen. Daardoor bleef het aantal faillissementen erg laag en merkte de bank ook minder betalingsproblemen bij klanten. Wat ook meehielp is dat ABN Amro net als andere banken vanaf het begin van de crisis klanten bijstaat, bijvoorbeeld door ze uitstel voor bepaalde betalingen te geven.

Voorziene herstel ‘mager’

Met dat laatste zal de bank voorlopig doorgaan. Swaak verwacht dat de effecten van de coronacrisis in het vierde kwartaal weer duidelijker merkbaar zullen zijn. Daarbij vindt hij het voorziene herstel voor de Nederlandse economie vooralsnog ‘mager’. Dat betekent volgens Swaak dat de coronacrisis volgend jaar nog niet voorbij is.

Onder de streep hield het financiële concern afgelopen periode € 301 miljoen winst over. Dat is flink minder dan de € 558 miljoen winst die in het derde kwartaal van vorig jaar in de boeken ging. Daarentegen is het een hele verbetering ten opzichte van het tweede kwartaal van dit jaar, toen werd nog € 5 miljoen verlies gemaakt. Analisten hadden in doorsnee niet verwacht dat de bank al zo’n sterke winst zou kunnen laten zien.

Kredietverliezen

ABN Amro stopte dit keer € 270 miljoen in de stroppenpot. In april, mei en juni ging het nog om € 703 miljoen. Vanwege de ontwikkelingen heeft de bank zijn verwachtingen voor de kredietverliezen in heel dit jaar weer wat bijgesteld. De bank denkt in 2020 nu minder dan de eerder voorziene € 3 miljard aan voorzieningen te treffen. Deze zullen eerder in de buurt komen van de € 2,5 miljard, zo is de prognose op dit moment.

Nieuwe strategie ABN Amro

ABN Amro laat in zijn kwartaalbericht nog niets los over de nieuwe strategie van de bank, waar al een tijdje aan wordt gewerkt. De bank praat daarover later deze maand zijn beleggers bij op een speciale beleggersdag. Het concern greep in augustus nog hard in bij zijn zakenbank. ABN Amro kondigde aan zich met zijn grootzakelijke tak terug te trekken uit activiteiten buiten Europa. In de reorganisatie die wordt uitgesmeerd over drie tot vier jaar verdwijnen ongeveer 800 banen, waarvan 150 in Nederland. Ook werd toen bekend dat de bank gaat stoppen met online-dochter Moneyou.

Tegengaan van witwassen

Intussen is het Openbaar Ministerie nog altijd bezig met haar onderzoek naar mogelijke overtredingen wat betreft het tegengaan van witwassen. Volgens Swaak kan hij over het lopende onderzoek geen uitspraken doen. Mogelijk levert die kwestie ABN Amro nog een flinke boete op, maar daarvoor heeft de bank nog geen voorziening opgenomen.

Mede-auteur: Eric Beukema

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin