Doorgaan naar artikel

ABN Amro: coronavirus desastreus voor wereldeconomie

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Het coronavirus gaat een desastreuze invloed hebben op de wereldeconomie in het eerste kwartaal van dit jaar.

Dat drukt ook de vraag naar agrarische grondstoffen, verwacht ABN Amro in het maandelijkse marktbericht over grondstoffen.

Energie en metaal zijn aanzienlijk goedkoper geworden, sinds 20 januari bleek dat het coronavirus overdraagbaar is van mens op mens. Het heeft een dramatische invloed op de wereldeconomie in het eerste kwartaal, schrijft de bank. “De prijsdalingen kunnen later in het jaar weer goed worden gemaakt. Maar de risico’s op een neerwaartse trend blijven groot, als het virus zich verder verspreidt, als de handelsoorlog weer opleeft of als bedrijfsinvesteringen achterblijven.”

Vraag naar tarwe groeit 2%

Voor de agrarische grondstoffen verwacht ABN Amro dat de vraag naar tarwe dit jaar 2% groeit. De productie neemt echter 4% toe en dat houdt de prijzen onder druk. Bij mais ziet ABN Amro dat de wereld dit seizoen meer mais verbruikt dan het oogst. Dat heeft een prijsopdrijvend effect. De vraag naar sojabonen is gezakt door de Afrikaanse varkenspest en het coronavirus. Maar volgens ABN wordt een tekort verwacht aan sojabonen. Dit ondersteunt de prijzen. Bij suiker voorspelt de bank een productiedaling van 3%, terwijl de vraag 1% stijgt. Daardoor werd suiker steeds duurder, ook tijdens de coronacrisis.

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin