Doorgaan naar artikel

ABN Amro: coronavirus treft economie eurozone hard

Geüpdatet op:
Handel
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De uitbraak van het coronavirus treft de economie in de eurozone hard. Dat komt doordat de groeicijfers van voor de uitbraak al zwak waren. De eurozone is daarnaast sterk afhankelijk, meer dan bijvoorbeeld de Verenigde Staten, van China.

Dat schrijft ABN Amro in een nieuwe publicatie over het Covid-19-, oftewel coronavirus. De steeds verdere uitbreiding van het virus buiten China en de groeivertraging van de economie in die landen, de maatregelen van overheden om verspreiding tegen te gaan en de gedragsreacties van huishoudens zorgen voor een sterkere en meer langdurige rem op de groei van de wereldeconomie dan de bank tot nu toe aannam.

Groeiverwachting wereldeconomie bijgesteld

De economieën buiten China waar het virus het meest aanwezig is, Italië, Zuid-Korea, Japan en Singapore, maken samen voor 8% deel uit van de wereldeconomie. Net als ABN Amro stelt ook kredietbeoordelaar S&P Global zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie naar beneden bij. De economie in de eurozone groeit dit jaar nog maar half zo hard, met 0,5%, verwacht S&P nu. Dat is vooral te wijten aan de problemen in Italië. ABN Amro verwacht dat de Italiaanse economie in 2020 in een recessie zal komen.

Italië hardst getroffen in Europa

Italië is binnen Europa het zwaarst getroffen land met op moment van schrijven 79 sterfgevallen en meer dan 2.500 besmettingen. Ook de agrarische sector in het land begint de impact van het virus te merken. Volgens de boerenbelangenbehartiger Coldiretti daalde de export van Italiaanse agrifoodproducten naar China met 11,9% in januari.

Een grotere zorg heeft zowel de belangenbehartiger als de Italiaanse minister van landbouw Teresa Bellanova over ‘speculatieve acties’ die worden ondernomen in verschillende Europese lidstaten die ‘de export van Italiaans voedsel dreigen te blokkeren’. Minister Bellanova veroordeelt met name de positie van een aantal grote Europese winkelketens die om extra certificeringen voor de veiligheid van Italiaans voedsel vragen. De minister beschrijft deze maatregelen als een oneerlijke praktijk die moet stoppen, aangezien er geen risico is op virusoverdracht via voedsel en verpakkingen.

Italie: partnerlanden benadelen onze bedrijven

Ook wijst het ministerie op de ‘reacties van sommige Europese partnerlanden, die met de dreiging van het blokkeren van de grenzen voor mensen die uit Italië komen, de buitenlandse (seizoensgebonden) beroepsbevolking ertoe dwingt terug te keren naar hun land van herkomst en onze bedrijven benadelen’.

Volgens de Nederlandse overheid zijn strengere douaneprocedures voor transport of verzending uit of via andere landen niet aan de orde, omdat het virus zich niet via goederen verspreidt. Ook gelden (nog) geen strengere regels voor handel in veterinaire en fytosanitaire producten. In de loop van 2020 zal hier mogelijk meer informatie over komen, aldus de overheid.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin