Doorgaan naar artikel

ABN Amro: € 450 miljoen belastingschuld voor foodbedrijven

Gemiddeld heeft ruim 10% van alle foodbedrijven een belastingschuld opgebouwd. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro. Foto: ANP

Ruim 13% van alle foodbedrijven heeft een belastingschuld opgebouwd. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro. Foto: ANP

In de handel en verwerking van voedsel hadden 2.500 bedrijven eind februari een belastingschuld van in totaal € 450 miljoen.

Dat bedrag gaat om belasting waarvoor uitstel is verleend vanwege corona. De 2.500 bedrijven vormen 13% van het totaal aantal bedrijven in de sector. Dat blijkt uit een analyse van ABN Amro over de opgebouwde belastingschulden van bedrijven vanwege corona. Het totaalbedrag aan uitgestelde belastingheffing komt inmiddels uit op € 16 miljard. Gemiddeld heeft ruim 10% van alle bedrijven een belastingschuld opgebouwd. Het uitstel betreft vooral omzetbelasting, personeelskosten zoals loonheffing en sociale premies en inkomstenbelasting.

Zwaar getroffen sectoren

Binnen de foodsector is vooral in de drankensector (industrie, handel en groothandel) veel uitstel aangevraagd. Daarnaast gaat het om bedrijven in de brood- en deegwarenindustrie, vleesverwerkers en handelaren in voedingsmiddelen die kampen met een belastingschuld. Volgens de analyse van ABN Amro ging er vooral tijdens de eerste lockdown een schokgolf door de foodsector en vielen de betalingen aan de Belastingdienst fors terug. In het derde kwartaal bleek de aanvankelijke angst voor opbrengstderving onterecht en namen belastingbetalingen weer toe.

Grote verschillen

Sowieso zijn de verschillen tussen sectoren, maar ook binnen sectoren groot. Bij restaurants heeft 44% van de bedrijven een belastingschuld uitstaan, in andere sectoren is dat weer beduidend lager. In de agrarische sector bijvoorbeeld gaat het om 4% van de bedrijven en bij groothandels in voeding heeft 15% uitstel gekregen.

Meer dan de helft van de uitstaande belastingschuld zit bij grotere bedrijven (meer dan 50 werknemers). Maar dat gaat om enkele procenten van het aantal bedrijven met uitstel. 60% van de bedrijven met uitstel betreft eenmansbedrijven. Van de in totaal bijna 234.000 bedrijven die in eerste instantie uitstel hebben aangevraagd, hebben ruim 34.000 bedrijven inmiddels weer aan hun verplichtingen voldaan.

Ruimere regeling nodig

Het demissionaire kabinet Rutte III neemt naar verwachting deze week een besluit over de toekomst van de noodpakketten en het daarbij behorende belastinguitstel. De huidige uitstelregeling loopt in principe af op 1 juli. Als een mogelijke oplossing noemt ABN Amro in de eerste plaats een verlenging van de huidige regeling en dus een langere periode van uitstel. Kwijtschelden is voor de verantwoordelijk staatssecretaris Vijlbrief geen optie. Dat heeft volgens de opstellers van het rapport ook niet de voorkeur van ondernemers, onder meer omdat het oneerlijk is ten opzichte van ondernemers die wel aan hun verplichtingen hebben voldaan, bijvoorbeeld met familieleningen.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin