Doorgaan naar artikel

ABN Amro: food zorgt voor € 4 miljard schade aan biodiversiteit

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft een bijdrage van € 4 miljard aan het verlies in biodiversiteit in de wereld.

Nieuws
Food
Van de totale schade vindt 70% via zakenpartners in het buitenland plaats. Foto: Canva premium

Van de totale schade vindt 70% via zakenpartners in het buitenland plaats. Foto: Canva

De Nederlandse voedingsmiddelenindustrie heeft een bijdrage van € 4 miljard aan het verlies in biodiversiteit in de wereld.

De totale schade door de consumptie en productie van producten in Nederland is € 40 miljard. Dat berekende ABN Amro in samenwerking met Impact Institute.

Het grootste deel van de schade aan de biodiversiteit is verborgen

De schade aan biodiversiteit wordt veroorzaakt door verschillende factoren: watervervuiling, luchtvervuiling, bijdrage aan klimaatverandering en landgebruik. Het grootste deel van die schade is verborgen, schrijft ABN Amro. Van de totale schade vindt 70% via zakenpartners in het buitenland plaats. De import van cacao is afhankelijk van landgebruik in Ivoorkust en rundvlees uit Argentinië heeft te maken met de watervervuiling. Van de voedingsindustrie ligt 80% van de schade in het buitenland.

De agrarische sector is goed voor een schadebedrag van een kleine € 5 miljard. De aantasting van biodiversiteit vindt voor meer dan de helft plaats in Nederland.

Het zwaartepunt van biodiversiteitsschade verschilt per sector. In de foodsector uit de schade zich voor de helft uit in landgebruik. De agrisector veroorzaakt de meeste schade in de vorm van watervervuiling, schrijven de analisten in het rapport. Eerder berekende ABN Amro al dat de totale milieuschade uitkomt op € 55 miljard per jaar.

Verlies van ecosysteemdiensten

De schade aan biodiversiteit is berekend aan de hand van verlies van waarde van de ‘ecosysteemdiensten’. Voorbeelden van die diensten zijn de productie van voedsel, de opslag van koolstof, bescherming tegen ziektes, zuurstofproductie, filteren van lucht en water en het bieden van medicinale ingrediënten, en recreatieve diensten. Elke hectare verlies aan biodiversiteit ten opzichte van een ‘ongerept’ staat is omgerekend in een verlies aan waarde. Het bedrag in euro’s is vervolgens door de bank gekoppeld aan internationale waarderingsstudies.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin