ABN Amro: graan werd flink duurder in eerste helft januari

26-01 | |
Foto: AFP
Foto: AFP

De S&P Goldman Sachs Commodity Index Grains is de eerste twee weken van januari met 8% gestegen.

Zo’n sterke stijging van de S&P GSCI Grains Index is niet eerder gezien, stelt econoom Casper Burgering van ABN Amro. “De index gaat terug tot 1970.”

Publicatie Wasde-rapport

Volgens Burgering heeft de prijsstijging te maken met de publicatie van het Wasde-rapport van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) over vraag naar en aanbod aan agrarische grondstoffen. “De verwachte productie en voorraden van veel gewassen vielen veel lager uit dan was voorzien. Terwijl de vraag doorgroeit. Daarmee werd een positieve toon gezet.”

Weersomstandigheden

Of dat doorzet is onzeker. Burgering: “Hittegolven, droogte of zware neerslag werken aanbodverstorend en prijsverhogend. Weersfenomeen La Niña heeft droogte gebracht op het Amerikaanse continent. Zodra het gaat regenen, neemt de onzekerheid onder speculanten af. Het zorgt voor sterk volatiele prijzen.”

Daarnaast is China belangrijk, betoogt Burgering. “Het vlotte economische herstel en de groei van het aantal varkens in China verrast. China gaat de graanmarkten in 2021 richting geven.”

Internationaal overheidsbeleid

Burgering verwacht ook dat overheidsbeleid invloed gaat hebben op de graanmarkten. “Rusland gaat een exportbelasting opleggen voor tarwe. Argentinië wilde een exportquotum voor mais, maar zag daarvan af. Vrijwel alle politieke discussies zullen dit jaar gaan over het versterken van de economie en het indammen van de pandemie. Als de vaccinatieprogramma’s soepel verlopen, gaat het economisch herstel sneller. Het vertrouwen in graanmarkten neemt dan toe. Als het minder vloeiend verloopt, dan kan dat de snelle start van begin 2021 ongedaan maken.”

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.