Skip to content

ABN AMRO: Groei flitsbezorgers zwakt af

De explosieve groei die de flitsbezorgers midden vorig jaar doormaakte, zwakt af. Dat zegt ABN Amro op basis van transactiedata.

Updated on:
Business
Nieuws
Sinds begin januari stagneert de aantal bestellingen bij de vier grootste partijen flitsbezorgers. Foto: Canva premium

Sinds begin januari stagneert de aantal bestellingen bij de vier grootste partijen flitsbezorgers. Foto: Canva

De explosieve groei die de flitsbezorgers midden vorig jaar doormaakte, zwakt af. Dat zegt ABN Amro op basis van transactiedata.

Sinds begin januari stagneert de aantal bestellingen bij de vier grootste partijen: Zapp, Flink, Gorillas en Getir. Ook het totaal bedrag dat consumenten per maand aan flitsbezorging besteden laat dezelfde ontwikkeling zien.

Heropening horeca

Volgens de analisten van de bank kan dit meerdere oorzaken hebben, zoals de heropening van de horeca. Daarnaast zou ook de negatieve berichtgeving effect hebben op de keuzes van consumenten. De laatste tijd hebben veel gemeentes zoals Amsterdam en Rotterdam besloten de lokale distributiecentra van flitsbezorgers (dark stores) te weren uit het stadscentrum. De gemeente Amsterdam sloot zelfs twee dark stores door de overlast in de wijken. Door de stagnatie nemen de flitsbezorgers nu maatregelen om de omzet op pijl te houden.

Flitsende groei

Midden vorig jaar groeide de flitsbezorgers explosief. In het begin van 2021 bleef het slechts bij enkele bestellingen per dag. Uit de data van ABN AMRO blijkt dat dit in de tweede helft van het jaar veranderde, er werden zestien keer meer bestellingen verwerkt. De bedrijven profiteerde ook enorm van de lockdown eind vorig jaar en begin vorig jaar. Consumenten bestelde relatief veel snacks en (alcoholische) dranken vanwege thuiszitten door quarantaineplicht.

Bestedingen

Gemiddeld geven consumenten € 16,88 uit per bestelling aan de snelle bezorgers. Ook wordt er het meest rond het avondeten besteld, dan is ook het totaal volume het hoogst. Ook rond 12.00 uur ziet de bank een piek. Dan gaat het vaak om relatief kleine bedragen (gemiddeld € 6,62).

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin