ABN Amro: lange rente hooguit tijdelijk iets hoger

Ondank de recente dalingen van de dollar ten opzichte van de euro blijft ABN Amro vasthouden aan de eerdere verwachting dat de dollar sterker wordt. - Foto: Canva
Ondank de recente dalingen van de dollar ten opzichte van de euro blijft ABN Amro vasthouden aan de eerdere verwachting dat de dollar sterker wordt. - Foto: Canva

De lange rente is iets opgelopen in mei. Maar de opwaartse beweging zal hooguit tijdelijk zijn.

Eind dit jaar is de renteverwachting weer gelijk aan de prognose die tot voor kort werd aangehouden. Dat schrijft ABN Amro in de maandelijkse visie op rente en euro.

De analisten van de bank hebben de vooruitzichten voor de langere termijn iets aangepast. Voor het tweede kwartaal van dit jaar gaat de bank voor 10-jaars Nederlandse staatsleningen nu uit van -0,15% (dat was -0,35%), voor kwartaal 3 is de raming gewijzigd naar -0,3% (was -0,4%). Vanaf kwartaal 4 in 2021 is de raming weer gelijk aan de vorige ramingen op -0,4% tot eind 2022.

Hogere inflatie

De analisten verwijzen naar de onderliggende oorzaken voor een rentestijging, zoals de snelle voortgang van de vaccinaties door heel Europa, dat voedt het optimisme over de economie. De inflatie loopt mede daardoor op en dat zou de aanloop zijn naar gas terug bij stimuleringsprogramma’s en uiteindelijk renteverhogingen om de inflatie niet te hoog te laten oplopen. Daartegenover staan de voortdurende berichten van onder meer bestuurders van de ECB die bezweren dat de hogere inflatie tijdelijk zal zijn en dat een stijgende rente voorlopig niet te verwachten is.


(Door 1 leuk gevonden)

Dollar wordt sterker

Ondank de recente dalingen van de dollar ten opzichte van de euro blijft ABN Amro vasthouden aan de eerdere verwachting dat de Amerikaans munt sterker wordt. De onderliggende oorzaken zijn niet veranderd: de Amerikaanse economie gaat het beter doen dan de Europese en de Amerikaanse Centrale bank Federal Reserve is minder voor blijven verruimen dan de ECB.

ABN Amro gaat voor de dollar uit van $ 1,15 per euro eind 2021 en $ 1,10 eind 2022 (beide ongewijzigd). De ECB noteert donderdag 3 juni net iets onder $ 1,22, dat was gelijk aan een dag eerder.

Esselink
Wim Esselink Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.