Doorgaan naar artikel

ABN Amro: minder risico op piekende gasprijs

Foto: Canva premium

Foto: Canva

De gasbuffers zitten vol, Rusland is door andere gasleveranciers vervangen en we verbruiken met zijn allen al een jaar lang veel minder gas. Alle seinen staan volgens ABN Amro op groen voor lagere gasprijzen.

Toch zien de economen van de bank geen definitieve terugkeer naar de situatie van anderhalf jaar geleden. “In ons basisscenario blijven de gasprijzen hoger dan vóór de energiecrisis, maar zelfs in een negatief scenario verwachten we niet dat de prijzen zullen terugkeren naar de niveaus die we afgelopen zomer op het hoogtepunt van de crisis zagen.”

Milde prijsstijgingen

Dat hoogtepunt werd precies een jaar geleden gemarkeerd door een gasprijs van ruim meer dan € 3 per kuub. Op dit moment stijgen de gasprijzen weer, maar met een daggasprijs van toch weer € 0,42 per kuub zijn dat relatief milde prijsstijgingen. De prijs voor de jaren na 2024 blijft vlak. De € 0,31 die gas kost voor levering in 2027 is al stabiel sinds februari. Vorig jaar om deze tijd was gas voor 2026 (wat toen het vierde volgende jaar was) meer dan twee keer zo duur.

Verwachtingen

ABN Amro denkt dat de gasprijzen voor de rest van 2023 op een gemiddelde van ongeveer € 0,55 per kuub zullen uitkomen en voor heel 2024 op gemiddeld € 0,60. Als Rusland alle uitvoer naar Europa stopt, kan dat weer boven de € 1 gaan uitkomen.

Prognose: Stabiele gasprijzen

​​

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin