Foto: ANP
De productie in de land- en tuinbouw is dit jaar gedaald. ABN Amro verwacht dat alle sectoren, behalve de akkerbouw, dit jaar minder volume hebben geproduceerd dan vorig jaar. Voor 2023 verwacht de bank een verdere krimp in productie.
Vooral de sierteelt brengt veel minder producten voort. In 2022 kromp de productie met 10% en volgend jaar verwacht ABN Amro een verdere krimp van nog eens 20%. De productie in de glasgroenteteelt krimpt dit jaar 7% en blijft volgend jaar stabiel in volume. De bank schrijft dat toe aan de hogere energieprijzen. “Kassen worden minder verlicht of ondernemers zijn helemaal gestopt”, schrijft de bank in de laatste Sectorprognose.
Akkerbouw: 4% meer product
De akkerbouw heeft dit jaar 4% meer product geoogst dan vorig jaar. Volgens ABN Amro hebben de sterke vraag en de lage eurokoers dit jaar gezorgd voor een redelijke prijszetting voor veel akkerbouwproducten. “Ondanks de hogere kosten lijkt het erop dat veel akkerbouwers een redelijk rendement hebben bereikt.”
Hogere afzetprijzen in andere sectoren
Ook in andere sectoren zijn sterke kostenstijgingen goed gemaakt door hogere afzetprijzen, schrijft de bank. “Zo ligt de prijs van melk dit jaar gemiddeld zo’n 50% boven die van vorig jaar. Voor tomaten wordt 15% meer betaald en de eierprijzen liggen zo’n 20% boven het niveau van eind 2021. Door de zeer hoge melkprijzen hebben de melkveehouders een financieel goed jaar. De kosten stegen weliswaar flink, maar minder hard dan de melkprijzen. Zo nam de prijs van veevoer, de grootste kostenpost voor de melkveehouder, jaar op jaar met ongeveer 30% toe.”
Productie pluimveehouderij en varkenshouderij
De pluimveehouderij had veel last van vogelgriep. Dat drukte de productie. “Waar pluim- en melkveebedrijven ondanks hogere voerkosten over het algemeen zwarte cijfers konden noteren, heeft de varkenshouderij het een stuk zwaarder. De afzetprijzen in deze sector stijgen namelijk minder hard dan de kosten voor veevoer”, aldus ABN Amro.