Doorgaan naar artikel

ABN Amro: suikerprijs blijft stijgen

Oogst suikerriet. Brazilië de grootste exporteur en producent van suiker is in de wereld. Foto: Canva

Oogst suikerriet. Brazilië de grootste exporteur en producent van suiker is in de wereld. Foto: Canva

ABN Amro verwacht dat suiker dit jaar duur blijft. De markt is momenteel krap. En de koers van de Braziliaanse real stijgt.

De suikerprijs bereikte maandag op de termijnmarkt in Londen het hoogste punt in vier jaar. Het eerstaflopende contract (mei 2021) sloot op $ 488,40. Zo hoog heeft een eerstaflopende suikercontract niet gestaan in Londen sinds eind maart 2017. Ook op de termijnmarkt in New York bereikte de prijs voor (ruwe) suiker de hoogste stand in vier jaar. Maar dinsdag zakte de mei-notering in Londen weer met $ 10. Ook in New York werd suiker dinsdag wat goedkoper.

Meer suikerriet omzetten in suiker

De prijsdaling werd veroorzaakt door de Braziliaanse president Jair Bolsonaro, die aankondigde de brandstofprijzen in de hand te gaan houden om onvrede onder burgers en transporteurs te voorkomen. Dergelijke maatregelen drukken de prijs van ethanol, waardoor Braziliaanse producenten meer suikerriet gaan omzetten in suiker in plaats van in ethanol. Omdat Brazilië de grootste exporteur en producent van suiker is in de wereld, heeft dat een drukkend effect op de prijzen.

Voor de langere termijn verwachten analisten echter dat suiker voorlopig duur blijft. De International Sugar Organisation (ISO) meldt dat de productie dit seizoen 3,5 miljoen ton achterblijft bij het verbruik. Dit geeft speculanten een reden om geld te steken in de suikermarkt, stelt Casper Burgering, econoom agrarische grondstoffen bij ABN Amro, in een marktanalyse. “De suikerprijs steeg daardoor hard in de afgelopen tien maanden. Op 27 april 2020 bereikte de prijs in New York nog een laagterecord van 9,38 dollarcent per pound (€ 171 per ton). Dit lage niveau was sinds juni 2007 niet meer voorgekomen. De opmars sindsdien is indrukwekkend. Tot aan het einde van 2020 steeg de prijs met 57%. Van 1 januari dit jaar tot en met half februari is de prijs nog eens met zo’n 7% gestegen.”

Krapte op suikermarkt

Burgering verwacht dat de suikerprijs dit jaar verder stijgt. “De markt voor suiker is krap. De krapte blijft dit seizoen voortduren. Samen met de sterkere Braziliaanse real richting eind 2022, ligt een verdere stijging van de suikerprijs daarom voor de hand.”

De suikerprijs heeft weinig last gehad van de coronacrisis, ondanks dat er minder suikerhoudende voeding wordt geconsumeerd vanwege het sluiten van horeca. Vóór de coronacrisis noteerde het eerstaflopende termijncontract in Londen rond de $ 450. Dat is nu $ 28 hoger (+6%).

Beheer
WP Admin