ABN Amro verhoogt prognose voor gasprijs

21-04 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Zakenbank ABN Amro heeft haar prijsverwachting voor wat betreft de gasprijzen voor dit jaar iets verhoogd.

Het koude weer in de afgelopen weken resulteerde in een relatief grote vraag naar gas. En daardoor bewegen de prijzen op dit moment op een hoog niveau.

Vraag naar gas langer hoog

Normaal gesproken gaan de gasprijzen in het voorjaar weer omlaag. Dit jaar blijven de prijzen in april echter op een hoog niveau hangen. De vorstperiode in januari en de relatief lage temperaturen deze maand spelen daarin een rol. Daarnaast loopt de voorraadvorming dit jaar achter bij het normale patroon. Dit heeft tot gevolg dat de vraag naar gas langer hoog blijft dan anders. Zodra de achterstand in het aanvullen van de gasvoorraden is weggewerkt, zal de vraag afnemen.

Aantrekken economie

Aan de andere kant moet ook rekening worden gehouden met het aantrekken van de economie zodra de coronamaatregelen worden versoepeld. Het herstel van de economie leidt er toe dat de vraag naar gas ook weer toeneemt naar het niveau van voor de corona-uitbraak.

Alles bij elkaar heeft ABN Amro haar prijsverwachting voor aardgas op het handelsplatform TTF voor 2021 verhoogd met € 2 naar € 17 per megaWattuur (omgerekend zo’n € 0,166 per kuub). De prognoseprijs voor het Amerikaanse gascontract Henry Hub in 2021 is met $ 0,20 bijgesteld naar $ 2,60 per miljoen BTU (omgerekend grofweg € 0,085 per kuub).

Ramaker
John Ramaker Redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.