ABN Amro verwacht hogere rente in tweede helft 2021

Foto: Canva
Foto: Canva

De rente ligt nog altijd op een laag niveau. En dat blijft de eerste maanden van dit nieuwe jaar ook zo.

Pas in de tweede helft van dit jaar kan de langlopende rente iets op gaan lopen. Dat is de verwachting van ABN Amro in de eerste visie op rente en euro in 2021. Ondanks de lichte stijging later dit jaar blijft de basisrente voor langlopende leningen negatief, aldus de analisten van de bank.

Voor de komende maanden is het vooral van belang hoe de aanpak van corona zich gaat vertalen in minder besmettingen. Vaccinatie begint weliswaar op gang te komen, maar voorlopig zucht de economie in veel landen nog onder de lockdowns en de gevolgen daarvan op de economie. Zowel in de EU, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zijn enorme geldbedragen uitgetrokken om de economie op de been te houden. Het aankoopprogramma van de ECB is in december opgehoogd en staat nu op een totaalbedrag € 1.850 miljard. In combinatie met andere maatregelen blijft het monetair beleid nog lang ruim en zullen rentetarieven dan ook nog lang laag blijven stelt ABN Amro vast.

Lees verder onder de grafiek.

Dollar/Euro op 1,23

De schokkende gebeurtenissen rond en in het Amerikaanse congres deze week lijken de financiële markten nog weinig te beroeren. Op de dag dat Bidens verkiezing, ondanks de eerdere bezetting, is bevestigd door het Amerikaanse parlement steeg de dollar licht en kwam uit op $1,2276 per euro. De Democraten van de (bijna) president Biden hebben inmiddels ook een meerderheid in de Senaat. En dat geeft de nieuwe president de nodige armslag om de economie grootschaliger te steunen dan Trump en de Republikeinen van plan waren.

De dollar blijft op de langere termijn terrein verliezen ten opzichte van de euro, gaat ABN Amro vanuit. Dat is in lijn met eerdere verwachtingen en komt uit op $ 1,25 eind 2021 en $ 1,30 per euro eind 2022.

Bekijk meer tarieven op de geldmarkt

Esselink
Wim Esselink Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.