ABN Amro verwacht meer steun van ECB

ABN Amro verwacht dat de Europese Centrale Bank (ECB) nog meer geld in de eurozone gaat pompen. Analisten van de bank verwachten ook dat de lange rente verder gaat dalen.

Dat blijkt uit de Visie op rente en euro van begin juli. Het noodprogramma van de ECB om de coronacrisis te bestrijden, is onlangs nog opgehoogd met € 600 miljard en bedraagt inmiddels € 1.350 miljard. De ABN Amro-analisten hadden op minstens € 150 miljard meer gerekend.

Volgens ABN Amro is het programma van de ECB, ondanks de duizelingwekkende bedragen, niet groot genoeg om alle extra schulden van Europese overheden en andere instellingen ‘op te dweilen’. Er is veel geld nodig om alle steunprogramma’s te financieren, terwijl tegelijkertijd de belastinginkomsten teruglopen door de recessie.

Rente naar -0,3%

Het laagste rentepeil waar ABN Amro mee rekent, is aangepast naar -0,30% eind 2021 voor Nederlandse staatsobligaties van tien jaar. De bank is iets minder positief over het herstel van de economie na de zomer dan de ECB. Op basis van de combinatie diepe recessie en mogelijk zelfs een negatieve inflatie voorspelt ABN Amro uitbreiding van het steunpakket van de ECB. Afgelopen week is de stand van de leningen die de ECB heeft uitstaan opnieuw toegenomen, dit keer met bijna € 40 miljard.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.