Doorgaan naar artikel

ABN Amro: vleesconsumptie EU heeft top bereikt

Geüpdatet op:
Nieuws
Food
Foto: Canva/Tookapic

Foto: Canva/Tookapic

De top van de vleesconsumptie in Nederland lijkt bereikt. Dit ondanks cijfers van Wageningen UR die laten zien dat de consumptie van vlees in 2018 licht is gestegen. Dat schrijft ABN Amro in haar sectorprognose Food.

De bank ziet een duidelijke tweedeling tussen de groei in vraag naar voedsel binnen en buiten de EU. Die tweedeling is het sterkst te zien bij de uitvoer van vlees.

Het afgelopen jaar is de export van vlees 25 procentpunt harder gegroeid buiten de EU. Vooral de uitvoerwaarde naar Afrika en Azië nam toe.

Omzet buitenland stijgt 3%, omzet binnenland daalt 1,9%

Ondernemers in de voedselverwerkende industrie, zoals groentesnijders en slachterijen, hadden in 2019 een omzetgroei van 0,7%. Die groei komt volledig door de toename van de buitenlandse vraag, zo schrijft ABN Amro. De omzet in het buitenland nam met 3% toe, terwijl de binnenlandse omzet met 1,9% daalde. Hoe verder weg geëxporteerd wordt, hoe hoger de groei. Binnen de EU is de afgelopen tien jaar de uitvoerwaarde met ongeveer 50% toegenomen, terwijl de export van voedingsmiddelen met bestemmingen buiten de EU in diezelfde periode meer dan verdubbeld is.

Verwachte groei foodsector 3%

ABN Amro verwacht dat de omzet van de foodsector dit jaar met 3% groeit, waarbij de toenemende vraag vanuit het buitenland een rol blijven spelen. Voor 2021 verwacht de bank nog wel een omzetstijging. De productie zal echter dalen door beperkingen in Nederland, waaronder de krimp van de varkensstapel en een mogelijke krimp van de melkveestapel.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin