Doorgaan naar artikel

ABN Amro: voedselprijzen blijven nog stijgen

Voedingsmiddelen stegen in het afgelopen jaar bijna 16% en een daling is nog verre van zeker, ondanks dalende prijzen op de agrarische grondstoffenmarkten.

Margarine is koploper met een prijsstijging van ruim 35% op jaarbasis. Foto: Canva premium

Margarine is koploper met een prijsstijging van ruim 35% op jaarbasis. Foto: Canva

Voedingsmiddelen stegen in het afgelopen jaar bijna 16% en een daling is nog verre van zeker, ondanks dalende prijzen op de agrarische grondstoffenmarkten.

Dat schrijft ABN Amro op de valreep van het oude jaar in een analyse van de markten. De bank verwacht de eerste maanden van het nieuwe jaar zelfs nog een verdere stijging, en pas daarna stagnatie of daling.

De voedselinflatie is veel hoger dan de totale inflatie. Die laatste liet tegen het eind van het jaar een duidelijke knik naar beneden zien, en stond eind november op 9,9%. Vooral de prijsdalingen op de energiemarkten zijn hier oorzaak van.

Margarine is koploper

Dat de voedselprijzen maar blijven stijgen, wijt de bank grotendeels aan de oorlog in Oekraïne. Margarine is koploper met een prijsstijging van ruim 35% op jaarbasis. De markt van plantaardige oliën en vetten is sterk verstoord doordat Oekraïne een belangrijke producent is van zonnebloemolie.

Zuivel en vlees staan ook hoog in de lijst van producten met de sterkste prijsstijgingen. Hier speelt naast gestegen grondstoffenprijzen ook een toegenomen vraag een rol, in combinatie met effecten van droogte in verschillende landen. In de pluimveesector speelt daarnaast de vogelgriepepidemie een belangrijke rol.

Grondstofprijzen over hoogtepunt heen

Veel grondstofprijzen zijn wel over hun hoogtepunt heen. Dat geldt voor zowel granen als zuivel en plantaardige olie. Dat dit nog niet doorwerkt in de consumentenprijzen, komt door vertragingen binnen de keten, aldus ABN Amro. Bovendien zijn er veel onzekerheden over beleid, marktontwikkelingen en personeelskrapte.

Snel delen

Image
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin