ABN Amro: zachte brexit kost Nederland € 4,5 miljard

19-11-2020 | Laatste update op 22-06 | |
De brexitschade van € 4,5 miljard kan zelfs hoger uitvallen als bedrijven enkele praktische voorbereidingen niet treffen volgens de analyse van ABN Amro. Foto: ANP
De brexitschade van € 4,5 miljard kan zelfs hoger uitvallen als bedrijven enkele praktische voorbereidingen niet treffen volgens de analyse van ABN Amro. Foto: ANP

Een zogenoemde zachte brexit gaat de Nederlandse economie ongeveer € 4,5 miljard kosten. Daarnaast komen bijna 18.000 banen in gevaar, ook als de EU en het Verenigd Koninkrijk met een vrijhandelsverdrag uit elkaar gaan.

In de land- en tuinbouw en de voedingsmiddelen industrie gaat het om meer dan € 300 miljoen en 2.000 banen. Dat meldt ABN Amro in een analyse over de gevolgen van de brexit. De schade van € 4,5 miljard kan zelfs hoger uitvallen als bedrijven enkele praktische voorbereidingen niet treffen. Zo hebben bedrijven een extra (Eori)registratienummer van de belastingdienst nodig om producten naar niet-EU-landen te kunnen exporteren. Productaansprakelijkheid verschuift naar importeurs, dat lag eerst bij hun Britse leveranciers.

De komende weken zijn op dat gebied cruciaal voor bedrijven die nog niet klaar zijn volgens ABN Amro. De forse schade gaat het herstel van de economie remmen nadat het coronavirus onder controle is, verwacht ABN Amro.

Indirecte effecten

In het schadebedrag is een flink bedrag toegerekend aan indirecte effect dat goed is voor 55% van de totale schade. Het indirecte effect is bijna 70% voor de land- en tuinbouw op een totale geraamd negatief handelseffect van € 120 miljoen. Voor de voedings- en genotsmiddelenindustrie gaat het om een geraamde schade van ruim € 200 miljoen en een aandeel van 20% indirect. In beide sectoren wordt het banenverlies geraamd op bijna 1.000 voltijdsbanen.

Bij een zachte brexit bestaat de schade vooral uit extra handelsbelemmeringen. Verder nemen voorraadkosten toe. Royal Flora Holland houdt bijvoorbeeld rekening met minstens vier uur vertraging in de export van sierteeltproducten.

Brexit en corona

De brexitonderhandelingen en de aanpak van corona lopen dwars door elkaar, stelt ABN Amro vast. Onderhandelingen zitten in een cruciale fase. Deze week is de Britse premier Johnson ook nog eens in quarantaine gegaan vanwege een coronageval in zijn directe omgeving. Mocht het helemaal niet lukken met de onderhandelingen dan dreigt een harde brexit. De schade kan dan oplopen naar € 17,5 miljard en een banenverlies van 70.000 fte.

Harde brexit

Bij een harde brexit gaat de schade voor de landbouw omhoog naar ruim € 600 miljoen en voor de voedingsmiddelenindustrie komt de teller dan uit op bijna € 1,2 miljard. Dat is een daling van ruim 5% voor de landbouw en bijna 8% voor de voedingsmiddelenindustrie. Het banenverlies gaat dan naar 5.000 voor de landbouw en nog eens 5.600 in de voedingsmiddelenindustrie.

Lees meer over brexit en de gevolgen voor de agrifoodhandel op deze themapagina

Esselink
Wim Esselink RedacteurBeheer