Doorgaan naar artikel

ABN: verkoop vleesvervangers -5% en vlees -9% in retail in 2022

De verkoop van vleesvervangers in de retail daalde vorig jaar met 5% ten opzichte van een jaar eerder.

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Winkelschap met vleesvervangers. - Foto: Roel Dijkstra premium

Winkelschap met vleesvervangers. - Foto: Roel Dijkstra

De verkoop van vleesvervangers in de retail daalde vorig jaar met 5% ten opzichte van een jaar eerder. Tegelijk daalde ook de verkoop van vlees. De supermarktvolumes van vlees namen af met 9%. Dat schrijft ABN Amro op basis van marktonderzoeksbureau IRI.

Een belangrijke oorzaak voor de verkoopdaling van zowel vlees als de vleesvervangers is dat consumenten weer vaker buitenshuis konden eten dan een jaar eerder. Toen golden verschillende coronalockdowns, waardoor consumenten aangewezen waren op de supermarkten. ABN schrijft de daling echter ook toe aan de consument die prijsbewuster is geworden. Ook zijn er minder spraakmakende introductie van nieuwe vleesvervangers geweest, valt de smaak bij sommige consumenten tegen en zijn er vraagtekens bij de gezondheid en duurzaamheid van de producten.

Eerder publiceerde ABN al verkoopcijfers van vleesvervangers over de eerste drie kwartalen van 2022. In die periode bedroeg de daling zo’n 3% ten opzichte van 2021. In het vierde kwartaal bedroeg de daling 5%. In 2021 was er ieder kwartaal nog sprake van een toename van de verkoop van vleesvervangers. Sinds het eerste kwartaal van vorig jaar werd de daling ingezet.

Verkoop vlees daalt in supermarkten

De verkoop van vlees in supermarkten laat al langere tijd een afname zien. Sinds het eerste kwartaal van 2021 neemt de verkoop ieder kwartaal af ten opzichte van het jaar ervoor.

Volgens ABN kunnen de verkopen van vleesvervangers de komende jaren weer toenemen. ‘Een voorwaarde is wel dat producenten in staat zijn om aan de verwachtingen van de consument op het gebied van smaak, gezondheid en prijs te voldoen’, aldus de bank.

Snel delen

Carolien Kloosterman
Carolien Kloosterman

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin