Abrupte prijsverhogingen tarwezetmeel

17-08 | |
Foto: Kees Beekmans
Foto: Kees Beekmans

De ontwikkelingen op de graanmarkt gaan razendsnel. Een nieuwe kijk op de productie wereldwijd van met name tarwe gaat uit van veel minder opbrengst dan tot een maand geleden werd gedacht.

Als gevolg daarvan zijn de tarweprijzen, ook op de termijnmarkten, fiks gestegen. Dat raakt nu ook de afzet van tarwezetmeel. De aanvoer daarvan was aardig in evenwicht met de vraag uit de markt. De ingezette prijsverlaging van enkele leveranciers leek door te gaan. Leveranciers anticipeerden op de seizoensmatig gebruikelijke prijsdaling van de nieuwe oogst, om tarwezetmeel concurrerend te houden voor opname in het rantsoen. Door de plotselinge wijziging van marktomstandigheden komt er nu bij de meeste leveranciers een ommekeer: prijsstijging, met € 0,10 per procent droge stof.

Prijs aardappelstoomschillen omhoog

Omdat de tarweprijs ook die van andere granen beïnvloedt, met name gerst, kan er meer gebeuren. Vanwege de zo plotseling veranderde stemming rond tarwezetmeel hebben echter nog niet alle leveranciers al hun tarieven gewijzigd en wachten ze nog even af. Zo is bij Looop de prijs van het tarwezetmeel Crespovit Extract, voorheen ‘Premium’, nog niet aangepast.

De prijs van aardappelstoomschillen gaat deze week ook € 0,10 per procent droge stof omhoog. Dit heeft meer te maken met de gang van zaken in de aardappelverwerkende industrie. Er is minder reststroom beschikbaar in een tijd waarin fabrieken nog niet allemaal op volle toeren draaien, bovendien gaan ze nu (deels) over op nieuwe oogst aardappelen die minder afval opleveren.

ForFarmers verhoogt de prijs van kaaswei met € 0,10 per procent droge stof, in verband met teruggelopen aanbod.

De matrix van Biva, vloeibaar energievoer voor biggen en varkens op basis van zuivel en bakkerij- en zoetwarenreststroom, is aangepast. Het product is uitgebreid met een aantal aminozuren. Daarbij zijn er ook wat correcties aan de bestaande aminozuren gedaan die nodig bleken na recent onderzoek.

Prognose: vaste markt tarweproducten.

Meer prijsinformatie over bijproducten vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Kwakman
Jack Kwakman Freelance redacteur
Meer overBeheer