ABZ De Samenwerking verkoopt iets meer mengvoer in 2021

22-03-2022 | |
Foto: Herbert Wiggerman
Foto: Herbert Wiggerman

ABZ De Samenwerking, het bedrijf per 1 januari 2022 ontstond uit de fusie tussen ABZ Diervoeding en De Samenwerking, zette in 2021 729.000 ton mengvoer af.

Voor ABZ was er een stijging van 2%, de afzet van De Samenwerking bleef gelijk. ABZ Diervoeding zette 615.000 ton af en De Samenwerking 114.000 ton. Ook de omzet van het samengestelde bedrijf nam toe. De omzet bedroeg € 287,7 miljoen, tegenover een omzet van € 257,5 miljoen een jaar eerder. ABZ Diervoeding sloot het jaar af met een resultaat na belasting van € 2,7 miljoen. Bijna € 1,3 miljoen wordt door middel van een nabetaling uitgekeerd aan de leden. Dat komt neer op een nabetaling van € 0,30 per 100 kilo mengvoer.

Kleiner volume grondstoffen

Het totale volume mengvoer is iets meer ten opzichte van een jaar eerder, toen het volume ruim 726.000 ton was (over 53 weken in plaats van 52 weken). Het totaal afgezette volume diervoeders daalde wel, door een kleiner volume grondstoffen, ruwvoeders en productie voor derden.

“De positieve klantenbalans die we in 2021 bij beide voormalige coöperaties realiseerden, veel nieuwe klanten en weinig verloop, hebben eraan bijgedragen dat we het totale mengvoedervolume goed hebben kunnen vasthouden. Onze inschatting is dat wij het daarmee iets beter gedaan hebben als de markt. De Nederlandse mengvoedermarkt kent al een aantal jaren een lichte krimp. Een trend die we ook voor de komende jaren verwachten”, zo schrijft de directie in het jaarverslag.

Groei in vleespluimvee- en legpluimveevoeder

De afzet van pluimveevoeders steeg met ruim 8%, er was groei in zowel vleespluimvee- als legpluimveevoeders. De afzet van varkensvoeders nam toe met 1,5%, vooral door meer afzet van vleesvarkensvoeders. Er was een daling in de afzet van voeders voor herkauwers van ruim 2%. Vooral de afzet van voer voor melkvee bleef achter. In de afzet van biologisch voer was er een groei van 20%. Het bedrijf verkocht vooral meer biologische pluimveevoeders.

Kloosterman


Beheer