Acht pootaardappelen voor € 1,19 bij supermarkt

Dat de retail marge maakt, is bekend. Lidl doet dat op branchevreemde wijze: met pootaardappelen.

Die liggen in consumentenverpakking in de rekken, net als bloembollen. Diverse rassen, 8 poters voor € 1,19, meldt de folder die zaterdag 29 februari in de brievenbus zat.

Het is overigens niet de eerste keer dat Lidl poters verkoopt. De afzet loopt prima en ook hierbij geldt: op is op. Ook al wordt de vraag supergroot, er wordt niet nageleverd. Lidl loopt dus niet bar veel risico, anders dan op maken van marge.

Lidl bezuinigt heus niet op kwaliteit; discounters hebben strengste inkoopvoorwaarden in de sector

Knap trouwens dat ze voor € 1,19 in de rekken liggen, want de logistieke kosten zullen hoger zijn dan de inkoopwaarde van het pootgoed. En geloof maar niet dat Lidl bezuinigt op kwaliteit en borging. De discounters hebben de strengste inkoopvoorwaarden in de sector.

Kopers niet de klassieke volkstuinders

De kopers van dit pootgoed zijn naar verwachting niet de klassieke volkstuinders. Die hebben hun reguliere inkoopkanalen voor zaai -en pootgoed. Nee, dit is leuk voor een keertje in de achtertuin.

Zoiets kan alleen maar positief uitwerken.

Geheid dat de hobbyisten na hun impulsaankoop ervaren dat het erg moeilijk is om de planten gezond te houden. Veel concurrentie op de afzetmarkt zullen ze de vakman niet aandoen.

Eerder krijgen ze er waardering voor. Als ze dan ook nog een beetje rekenen, krijgen ze misschien ook nog wat begrip voor de typische boerenklacht over lage opbrengstprijzen.

Phytophthorarisico?

Geeft het dan geen phytophthorarisico, aardappelteelt in de bebouwde kom? Dat zal wel loslopen. De meeste aardappelen zullen geteeld worden op grote afstand van de professionele teeltgebieden. De resten verdwijnen na de teelt in de groenbak.

Veel gevaar voor de reguliere teelt gaat hier dus niet van uit.

Lees hierover ook: Pootaardappelen bij supermarkt Lidl.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.