ACM akkoord met afschaffen plastic draaglus voor dranken

28-07 | |
Zonder de handgrepen zijn de verpakkingen beter geschikt voor recycling. - Foto: ANP
Zonder de handgrepen zijn de verpakkingen beter geschikt voor recycling. - Foto: ANP

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) gaat akkoord met een afspraak tussen supermarkten en frisdrankbedrijven om de plastic draaglussen aan multiverpakkingen van frisdrank en water af te schaffen.

De afspraak is gemaakt tussen de supermarktketens Albert Heijn en Jumbo, frisdrankleverancier Vrumona en frisdrankproducent Coca-Cola.

De partijen hebben het voornemen voorgelegd aan ACM omdat concurrenten geen gezamenlijke afspraken mogen maken over hun bedrijfsvoering. ACM is echter positief over het plan, schrijft de kartelautoriteit in een verklaring.

“De afspraak draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen, terwijl er geen negatieve effecten zijn voor de consument. Daarnaast vindt ACM het belangrijk dat er ruimte blijft voor de bedrijven om hun eigen duurzame keuzes te maken. Iedere deelnemer bepaalt zelf wanneer en hoe zij stoppen met de handgrepen op de verpakking. ACM vindt het daarom aannemelijk dat de afspraak de concurrentie niet beperkt en dus is toegestaan.”

Besparing van 40.000 kilo plastic

De afschaffing van de handgrepen bespaart jaarlijks ongeveer 40.000 kilo plastic, meldt Duurzaam-Ondernemen. Bovendien maakt het de verpakkingen beter geschikt voor recycling. De handgrepen zijn gemaakt van verstevigd plastic. Daarmee wijkt het af van de rest van de verpakking, bijvoorbeeld in smelttemperatuur, waardoor recycling van verpakkingen met handgrepen lastiger is.

De ingreep is getest bij verschillende verpakkingen. Een multiverpakking zonder handgreep blijkt goed hanteerbaar voor de consument. Daarom wordt dit nu geleidelijk doorgevoerd voor alle multiverpakkingen. Alle betrokken partijen hebben het Nederlandse Plastic Pact ondertekend. Die overeenkomst heeft als doel om minder plastic te gebruiken en meer plastic te recyclen.

Engwerda
Jan Engwerda Redacteur


Beheer