Doorgaan naar artikel

ACM deelt boetes uit aan eierhandel om prijsafspraken

Drie bedrijven hadden meerdere jaren verboden prijsafspraken bij de inkoop van industrie-eieren. - Foto: Canva/Yurchello108

Drie bedrijven hadden meerdere jaren verboden prijsafspraken bij de inkoop van industrie-eieren. - Foto: Canva/Yurchello108

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) deelt boetes uit om een eierkartel. Drie bedrijven die eieren inkopen, Interovo, Wulro en Global, hebben volgens de toezichthouder verboden prijsafspraken gemaakt bij de inkoop van eieren bij pluimveehouders.

“De boeren zijn daarvan de dupe. Zij kregen een lagere prijs voor de eieren”, legt ACM-bestuursvoorzitter Martijn Snoep uit. Volgens de concurrentiewaakhond gaat het om “ernstige overtredingen ten nadele van de boeren”. Hoe hoog de boetes zijn, mag ACM niet bekendmaken.

De eierbedrijven stapten hierover namelijk naar de rechter. Die heeft deze week in een voorlopige voorziening bepaald dat er nog geen boetebedragen naar buiten mogen komen. De procedurele en inhoudelijke bezwaren die de partijen hebben aangevoerd, zijn wel afgewezen.

Meerdere jaren prijsafspraken industrie-eieren

Interovo, Wulro en Global kopen industrie-eieren voor de voedselverwerkende industrie in bij pluimveehouders. Volgens de ACM hadden Wulro en Interovo vanaf april 2015 meer dan een jaar hun prijzen met elkaar afgestemd. Wulro en Global deden dat vanaf maart 2016 meer dan drie jaar.

Directeuren van de ondernemingen hadden bijvoorbeeld geregeld contact via WhatsApp. Zo las ACM in een bericht dat een van de directeuren dacht door de prijsafspraken echt te gaan verdienen. “Helemaal met je eens! Daar drink ik er een op”, reageerde de ander daarop via de berichtenapp.

Prijsinformatie over eieren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin