Skip to content

ACM doet onderzoek naar prijsafspraken agrarische sector

Updated on:
Politiek & Beleid
Nieuws
Bestuursvoorzitter bij ACM Martijn Snoep roept boeren op om zich te melden bij de autoriteit als ze een vermoeden hebben dat een van hun handelaren zich niet aan de regels over prijsafspraken houdt. - Foto: Roel Dijkstra premium

Bestuursvoorzitter bij ACM Martijn Snoep roept boeren op om zich te melden bij de autoriteit als ze een vermoeden hebben dat een van hun handelaren zich niet aan de regels over prijsafspraken houdt. - Foto: Roel Dijkstra

De Autoriteit Consument & Markt heeft signalen gekregen over mogelijke niet toegestane handelspraktijken in de agrarische sector.

Dat vertelt voorzitter Martijn Snoep van ACM in een interview met Boerderij. “In het kader van het onderzoek kan ik niet zeggen in welke sector het is.” Als vergelijkbare casus noemt hij het frituurvet-kartel. Recent legde de autoriteit forse boetes op aan deze bedrijven omdat ze prijsafspraken maken.

Hij roept boeren op om zich te melden bij de autoriteit, als ze een vermoeden hebben dat een van hun handelaren zich niet aan de regels over prijsafspraken houdt. “Dan kunnen wij daar onderzoek naar doen. We nemen dit uiterst serieus. Ook boeren hebben recht op een eerlijke positie op de markt.”

Kleine spelers beter beschermen

Op 1 november is de autoriteit gestart met het handhaven van nieuwe regels om kleinere spelers op de markt te beschermen tegen illegale handelspraktijken. Het gaat bijvoorbeeld om op het laatste moment een bestelling annuleren, eenzijdig contracten wijzigen of geen afspraken op papier willen zetten, of langer dan 30 dagen wachten met het betalen van een levering. Boeren of handelaren die zich benadeeld voelen door een marktpartij die een stuk groter is dan zijzelf, kunnen zich melden bij de autoriteit en de geschillencommissie. Bij melding gaat de ACM over tot onderzoek. Per 15 april 2022 moeten ook alle bestaande contracten voldoen aan de nieuwe wet.

Snel delen

Afbeelding
Lydia van Rooijen

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin