ACM kan dwangsom inzetten tegen DGB Energie

26-10-2021 | |
Hoofdkantoor van energiebedrijf DGB Energie in Hardenberg. - Foto: ANP
Hoofdkantoor van energiebedrijf DGB Energie in Hardenberg. - Foto: ANP

Eenzijdig opzeggen van energiecontracten, zoals DGB Energie onlangs deed, mag niet.

De Autoriteit Consument en Markt kan energieleveranciers een dwangsom opleggen, als zulke bedrijven de levering van energie niet voortzetten voor afgesproken tarieven. Dit geldt dus ook voor DGB Energie, het energiebedrijf dat eerder deze maand brieven stuurde naar zowel consumenten als boerenbedrijven, waarin het contract werd opgezegd.

Ook energieleverancier Enstroga, een bedrijf dat ook energie levert in Italië en Duitsland, maar voornamelijk aan particulieren, heeft deze maand aan klanten laten weten dat ze niet meer voor de contractprijzen kan leveren. Het bedrijf schroefde eenzijdig de tarieven van haar klanten op. Ook dit is volgens ACM niet toegestaan.

Dwangsom

De dwangsom voor energiebedrijven die de ACM op kan leggen, is € 15.000 per week, met een maximum van € 45.000. De ACM blijft de komende tijd controleren of energiebedrijven zich aan de regels houden en levering in de winterperiode niet zomaar beëindigen omdat vaste contracten eenzijdig worden opgezegd. Als blijkt dat ook andere bedrijven de levering stopzetten zal de ACM hier ook tegen optreden, zegt de autoriteit toe.

De ACM adviseert particulieren en bedrijven die zich in zo’n situatie bevinden, om per brief aan hun energieleverancier te laten weten dat ze het niet eens zijn met de stopzetting of wijziging van hun energiecontract. Eerder liet de ACM al weten dat een hoge energieprijs geen geldige reden is voor het stopzetten van een contract.

Vastelastenbond

De Vastelastenbond, een consumentenvereniging die voor particulieren onder andere energiezaken regelt, heeft weinig goede woorden over voor de kwestie. Margot Boesveld van de Vastelastenbond laat weten dat ze klanten van DGB of andere energieleveranciers adviseren om het er niet zomaar bij te laten zitten. “Het is zeer ongebruikelijk dat een energieleverancier de overeenkomst eenzijdig opzegt, en al helemaal dat gemakshalve wordt weggelaten op basis van welk artikel uit de algemene voorwaarden zij dit menen te mogen doen.”

Het is aan de rechter om hier een uitspraak over te doen

Daarnaast staat in de algemene voorwaarden van DGB dat in dergelijke situaties een opzegtermijn geldt van 60 dagen, terwijl het bedrijf nu 30 dagen aanhoudt. Boesveld: “Je zou verwachten dat ze het op overmacht gooien. Al zou dat volgens onze juridische afdeling waarschijnlijk niet standhouden, want een hoge prijs kwalificeert als zodanig niet. Het is aan de rechter om hier een uitspraak over te doen. We adviseren daarom ook aan gedupeerden om de opzegging niet klakkeloos te accepteren, maar een klacht in te dienen bij DGB. En daarnaast de geschillencommissie en hun rechtsbijstandverzekering in te schakelen.”

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

van Rooijen
Meer over


Beheer