ACM kan gaan handhaven bij oneerlijke handel

01-11-2021 | Laatste update op 16-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) kan gaan handhaven en boetes opleggen als er sprake is van oneerlijke handelspraktijken.

De Wet oneerlijke handelspraktijken landbouw- en voedselvoorzieningsketen is per 1 november in werking. Door de nieuwe wet moet de onderhandelingspositie van de primaire producenten verbeteren ten opzichte van de veelal grotere en machtigere afnemers. Zo moet de wet ervoor zorg dat boeren minder makkelijk onder druk gezet worden om voor een lagere prijs te leveren.

Een geschillencommissie

Ook is het nu verboden voor afnemers om op korte termijn afnames van bederfelijke producten te annuleren of om te laat te betalen. Ook mogen afnemers niet meer eenzijdig leveringsvoorwaarden wijzigen. Daarnaast heeft demissionair landbouwminister Carola Schouten een geschillencommissie aangewezen die geschillen behandelt tussen voedselproducenten en afnemers. Deze geschillencommissie gaat 1 januari 2022 van start.

Boete opleggen

Voedselleveranciers kunnen klachten zowel bij de ACM als bij de Geschillencommissie voorleggen. Bij de ACM zal gekeken worden of de wet wordt overtreden en er zal eventueel een boete worden opgelegd. Bij de Geschillencommissie zal geoordeeld worden of de individuele producent of de afnemer gelijk heeft in het geschil, waarna een vergoeding van de schade kan worden opgelegd. Deze route is volgens het ministerie laagdrempeliger.

De Wet Oneerlijke Handelspraktijken (OHP) is de Nederlandse implementatie van de Europese richtlijn over eerlijke handelspraktijken. Ook stond de maatregel in het regeerakkoord.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer