Doorgaan naar artikel

ACM krijgt gelijk van CBb in beroepszaak sapkartel

Geüpdatet op:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Autoriteit Consumenten en Markt (ACM) heeft gelijk gekregen in een beroepsprocedure over het zogenoemde Betuwse vruchtensapkartel.

Bedrijven die aan samenwerking werken, of een overname voorbereiden, mogen geen gevoelige informatie delen. Dat blijkt uit een uitspraak van het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Het college gaat in de uitspraak in hoger beroep uit van een strikte benadering van het delen van marktgegevens. Ook bij het voorbereiden van een samenwerking of overname moeten bedrijven daarmee terughoudend zijn. Daarmee staat de uitspraak haaks op een eerdere uitspraak van de rechtbank, die de vrijheid van de bedrijven in samenwerkingsgesprekken ruimer interpreteert.

Besluit ACM overeind

De uitspraak in hoger beroep maakt dat het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) toch overeind blijft. Het onderzoek en ook de boetes zijn juist uitgevoerd en opgelegd, stelt rechter in het hoger beroep. In totaal legde de ACM € 12,5 miljoen aan boetes op voor concurrentiebeperkende afspraken tussen diverse bedrijven in de koel- en vrieshuizensector.

Het is gebruikelijk dat een boete-uitspraak door de rechter wordt getoetst. Dat tussen rechters dergelijke grote interpretatieverschillen bestaan is minder gebruikelijk.

Fusiebesprekingen

Een deel van de ondernemingen was tussen 2006 en 2009 bezig met fusiebesprekingen, maar maakten ondertussen afspraken over prijzen, wisselden concurrentiegevoelige informatie uit en verdeelden onderling klanten. Hierdoor is de concurrentie tussen koel- en vrieshuizen ernstig belemmerd, volgens ACM. De bedrijven hebben het zelf over onderzoek naar efficiëntieverbeteringen in een fusie.

Volgens de ACM gaat het over een boete van bijna € 0,7 miljoen voor H&S Coldstores. Het bedrijf koelt en verwerkt vruchtensappen. In de overtredingsperiode heette het bedrijf Van Bon Coldstores Beneden-Leeuwen. Daarnaast lopen er nog drie andere procedures over concurrentiebeperkende afspraken over de opslag van vis en vruchtensappen in koel- en vrieshuizen.

Snel delen

jeroen verheul
Jeroen Verheul

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin