ACM legt energiebedrijf DGB € 400.000 boete op

09-06-2022 | Laatste update op 16-02 | |
Energieleverancier De Groene Belangenbehartiger heeft volgens de toezichthouder consumenten misleid bij het telefonisch verkopen van energiecontracten. -
Energieleverancier De Groene Belangenbehartiger heeft volgens de toezichthouder consumenten misleid bij het telefonisch verkopen van energiecontracten. - Foto: Canva

Energieleverancier De Groene Belangenbehartiger (DGB) heeft van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) een boete gekregen van € 400.000.

Het bedrijf heeft volgens de toezichthouder consumenten misleid bij het telefonisch verkopen van energiecontracten. Zo werd belangrijke informatie over de looptijd, opzegboetes, tarief en het totale jaarbedrag niet of pas laat in het gesprek vermeld.

DGB zette andere bedrijven in om consumenten op te bellen om energiecontracten te verkopen. Die tussenpersonen vertelden tijdens de gesprekken niet dat ze namens DGB belden om een contract aan te bieden. “Bedrijven vertelden bijvoorbeeld dat zij belden naar aanleiding van klachten over telefonische werving door een andere energiemaatschappij en boden aan om ervoor te zorgen dat mensen niet meer werden gebeld”, zo stelt de ACM. De toezichthouder stelde vorig jaar vast dat DGB consumenten in 2019 en 2020 misleidde.

Energiebedrijf gaat in hoger beroep

DGB heeft al aangekondigd dat het in hoger beroep gaat. “DGB zal naar de rechter stappen en om een rectificatie vragen”, staat in een verklaring op de website van de energieleverancier. “Het verleden heeft immers aangetoond dat het vaker voorkomt dat de ACM te snel is met beschuldigingen en energieleveranciers onterecht boetes oplegt.”

De Consumentenbond is blij dat ACM het bedrijf heeft aangepakt. “Dit werd hoog tijd”, zegt directeur van de organisatie Sandra Molenaar in een toelichting. “De agressieve en misleidende telefonische verkoop van energiecontracten is een van de grootste ergernissen onder consumenten.”

Lees ook: ACM kan dwangsom inzetten tegen DGB Energie

Energietak DGB sinds 2001

DGB staat voor De Groene Belangenbehartiger. DGB is eind jaren 90 opgericht door de Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV), met de bedoeling een rol te spelen in de mestbe- en verwerking. De energietak is in 2001 opgericht om voor agrarische bedrijven, met name varkenshouders, energie in te kopen. DGB heeft sinds 2006 een vergunning bij de autoriteit om energie te leveren aan kleinverbruikende bedrijven en consumenten. De NVV had tot 2012 aandelen in het bedrijf. Eind vorig jaar kwam het bedrijf ook in opspraak, toen het eigenhandig energiecontracten opzegde met boeren en consumenten vanwege de hoge energieprijzen.

Marktinformatie over energieprijzen zoals van diesel, gas, en elektra vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

ANP Algemeen Nederlands Persbureau
Meer over


Beheer