ACM meldt kartel maar wil vooral tips

20-11-2019 | Laatste update op 16-02 | |
Bodde
Robert Bodde Redacteur
-

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bracht maandag naar buiten dat ze invallen heeft gedaan bij diverse grote handelaren in de agrarische sector.

Die worden verdacht van verboden prijsafspraken; kartelvorming dus. Hierdoor beurden boeren minder voor hun producten dan op een vrije markt.

Onduidelijk is welke sector het betreft. In het geruchtencircuit zingt van alles rond. De uiensector wordt veel genoemd, terwijl in de veehandelswereld wordt gewezen naar de varkenssector, waar slechts enkele grote partijen in binnen- en buitenland de markt maken. Die werken onder flinterdunne marges en hebben belang bij lage inkoopprijzen. Hetzelfde geldt overigens voor de zuivelaars.

Eerdere kartels in agrarische sector

Gezien het verleden is er in elke sector wel wat mogelijk. Zo werd in de rundveesector CRV-voorloper CR Delta in 2003 beboet voor overtreding van de mededingingsregels. Bij de varkens staakte Topigs in 2004 haar kartel rond de verkoop en prijsvorming van opfokzeugen na vragen van vakblad Boerderij bij de voorloper van de ACM. In de akkerbouw beboette ACM in 2012 acht uienhandelaren voor in totaal € 9 miljoen wegens verboden prijsafspraken. In dat jaar werd ook een kartel van paprikatelers en afzetcoöperaties voor € 14 miljoen beboet.

ACM geeft signaal af

Vanwege de terughoudendheid in de communicatie lijkt het erop dat ACM deze keer vooral een signaal wil afgeven. Haar persbericht sluit namelijk af met een oproep om signalen rond bedrijven, handelaren of verkopers die verboden prijsafspraken maken, door te geven aan ACM. Dat kan anoniem. Goede zaak.

Meer over


Beheer