Skip to content

ACM opent meldpunt achterstallige betalingen

Updated on:
Bedrijven
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) opent een meldpunt voor situaties waar grote bedrijven zich niet houden aan betalingstermijnen.

Het gaat om mkb-bedrijven die leveren aan grote bedrijven. Problemen over termijnen kunnen anoniem gemeld worden volgens de ACM. Melden kan voor de duur van 1 jaar. Het meldpunt is opgericht op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Geen verdere actie

De ACM verzamelt en registreert alle meldingen, maar gaat er geen verdere actie op ondernemen. Met de meldingen gaat de ACM in kaart brengen of en hoe vaak grote bedrijven wettelijke betaaltermijnen overschrijden. En gaat dat vervolgens rapporteren aan het ministerie van EZK.

Voorwaarden

Melden is mogelijk in de volgende situaties:

  • uw onderneming kwalificeert als mkb-onderneming;
  • u heeft goederen of diensten geleverd aan een grootbedrijf;
  • de afnemer heeft de rekening niet betwist. Bij een betwiste rekening is de ondernemer het niet eens met uw factuur. Bijvoorbeeld omdat hij vindt dat goederen of diensten niet goed zijn geleverd.

Mkb-bedrijven zijn organisaties die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden: de waarde van de activa is niet meer dan € 20 miljoen, de omzet van de onderneming is niet meer dan € 40 miljoen of de onderneming heeft minder dan 250 werknemers.

Een afnemer is een grootbedrijf als het voldoet aan twee van de drie volgende voorwaarden: De waarde van de activa is meer dan € 20 miljoen, de omzet is meer dan € 40 miljoen of het bedrijf heeft meer dan 250 werknemers.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin