Actie om stikstofwet niet in senaat te behandelen

Foto: Jaco Klamer
Foto: Jaco Klamer

De actiegroepen Agractie en FDF willen de druk opvoeren op onder andere de CDA-fractie in de Eerste Kamer, met het doel de stikstofwet niet in behandeling te laten komen.

De actiegroepen dringen er bij de Eerste Kamer op aan de behandeling van de Wet stikstofreductie en natuurverbetering controversieel te verklaren.

In een persbericht meldt Agractie dat de CDA-fractie ‘naar verluidt’ de steun voor de wet zou intrekken. Daarvan is echter geen sprake, stellen de CDA-senatoren Joop Atsma en Greet Prins. Zij zijn verrast door de melding van Agractie. “Dat gerucht is in elk geval niet van ons afkomstig”, zegt de christendemocratische senator Greet Prins. Zij zegt dat de belangen van de natuur, de bouwers en de boeren goed moeten worden afgewogen. “Het is belangrijk dat er helderheid komt.”

Voorbereidende schriftelijke fase

De behandeling van de stikstofwet is in de Eerste Kamer nog in een voorbereidende schriftelijke fase. Er zijn vragen gesteld aan landbouwminister Carola Schouten, de antwoorden daarop zijn nog niet binnen. Dan volgt er waarschijnlijk nog een tweede schriftelijke ronde.

Controversieel verklaren

De behandeling van de stikstofwet in de Eerste Kamer is nu gepland op 23 februari. De mogelijkheid bestaat dat de Eerste Kamer besluit de wet niet te behandelen, vanwege de demissionaire status van het kabinet. De senaat kan de stikstofwet controversieel verklaren, wat betekent dat de wet niet behandeld wordt tot er een nieuwe regering is of tot de senaat redenen ziet om de wet niet langer controversieel te verklaren.

Braakman
Jan Braakman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.