Skip to content

Actie regering VS tegen tekort babyvoeding

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich persoonlijk ingezet om tekorten aan babyvoeding aan te pakken.

Updated on:
Nieuws
Food
Leeg winkelschap voor babyvoeding in Amerikaanse supermarkt. - Foto: ANP premium

Leeg winkelschap voor babyvoeding in Amerikaanse supermarkt. - Foto: ANP

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zich persoonlijk ingezet om tekorten aan babyvoeding aan te pakken. Afgelopen donderdag 12 mei heeft hij een ontmoeting gehad met directies van grote fabrikanten zoals Mead Johnson en Gerber (Nestlé) en retailers zoals Target en Walmart. Dat meldt persbureau Reuters.

Biden heeft er op aangedrongen dat al het mogelijk wordt gedaan om een eind te maken aan een nationaal tekort aan babyvoeding in de VS. De tekorten zijn ontstaan omdat een belangrijke productielocatie voor babymelkpoeders stilligt vanwege onderzoek naar besmettingen met onder meer salmonella. Dat gaat om een fabriek van Abbot Laboratories. De tekorten in combinatie met verstoringen in de leverketen en het hamsteren van producten hebben ervoor gezorgd dat eind april landelijk tot 40% van de producten uitverkocht waren. aldus Reuters.

Tekort aanpakken

De Amerikaanse regering heeft maatregelen aangekondigd om het tekort aan te pakken. Daarbij wordt zelfs overwogen om de zogenoemde Defense Production Act toe te passen. Als die wet wordt ingezet, krijgt de regering zware bevoegdheden om de bevoorrading van babyvoeding veilig te stellen. De Amerikaanse voedsel- en drugsautoriteit FDA kijkt onder meer naar het versneld mogelijk maken van importen uit het buitenland. De Federale handelscommissie FTC heeft van de president opdracht gekregen om te kijken naar mogelijk misbruik van de situatie bijvoorbeeld door bovenmaatse prijsverhogingen door te voeren.

Grootste producent

Abbott Laboratories heeft in februari al babyvoeding van het merk Similac en andere merken uit de fabriek in Sturgis (Michigan) uit de schappen gehaald. De FDA verwees onder meer naar infecties aangetroffen in vijf baby’s inclusief twee sterfgevallen. Abbot is de grootste fabrikant van babyvoeding in de VS, voor producenten zoals Reckitt Benckiser (moederbedrijf van Mead Johnson) en Nestlé.

FrieslandCampina houdt de ontwikkelingen in de gaten, geeft een woordvoerder aan. Het bedrijf is een van de grootste producenten van babyvoeding zowel onder eigen merken zoals Friso en als ingrediënt voor andere merken in Nederland en wereldwijd. Het bedrijf is tot nu toe vrijwel niet actief op de Noord-Amerikaanse markt. Dat heeft onder meer te maken met de specifieke eisen voor import en de aanwezigheid van andere sterke merken.

Snel delen

Wim Esselink
Wim Esselink

Voormalig redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin