Doorgaan naar artikel

Actie zorginstellingen nodig voor biodiversiteit

Zorginstellingen moeten minder vlees serveren en meer lokaler en seizoensgebonden, stelt Esther de Groot. Dat is een goede stap voor biodiversiteit.

Geüpdatet op:
Opinie
Sustainable food
Als zorginstellingen minder vlees serveren en meer seizoensproducten van dichtbij, komt dat de biodiversiteit ten goede, volgens Esther de Groot. - Foto: ANP premium

Als zorginstellingen minder vlees serveren en meer seizoensproducten van dichtbij, komt dat de biodiversiteit ten goede, volgens Esther de Groot. - Foto: ANP

Zorginstellingen bereiden en serveren dagelijks vele maaltijden. Het is belangrijk dat zij minder vlees serveren en dat patiënten en cliënten lokaler en seizoensgebonden eten, stelt Esther de Groot van Stichting Stimular. Een lokaal en plantaardig dieet is indirect een goede stap voor biodiversiteit.

Biodiversiteitsverlies, de afname van de verscheidenheid aan levende organismen zoals planten en dieren, is een groot probleem. Het brengt onze voedselzekerheid en stabiliteit van het klimaat in gevaar. Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving is dit op te lossen door samenwerking op internationaal niveau. Dit is goed en noodzakelijk, maar tegelijkertijd kunnen op lokaal niveau zorgorganisaties al veel doeltreffende acties ondernemen.

Overstap naar plantaardig alternatief gemakkelijk

In zorginstellingen worden dagelijks vele maaltijden bereid en geserveerd. Het is belangrijk dat er minder vlees wordt geserveerd en dat er lokaler en seizoensgebonden wordt gegeten. Door 60% plantaardig en 40% dierlijk eiwit te eten wordt de milieubelasting namelijk al met een kwart gereduceerd. Tegenwoordig is de keuze voor alternatieven voor vlees enorm en is de kwaliteit sterk verbeterd. Daardoor is de overstap naar een plantaardig alternatief gemakkelijk.

We zien dat het belangrijk is om patiënten en cliënten mee te nemen in het veranderingsproces om erachter te komen waar hun zorgen en bezwaren liggen. Vervolgens wordt hierop ingespeeld zodat er voldoende draagvlak is. Vaak wordt begonnen met één dag in de week geen vlees aanbieden om dat vervolgens geleidelijk uit te bouwen.

Lees ook: Artsen strijden voor plantaardig menu in ziekenhuizen als standaard

Met de seizoenen mee eten in zorginstellingen

Aandacht voor de inkoop van lokaal en op het land geproduceerde seizoensgewassen is ook belangrijk. Met de seizoenen mee eten, brengt diversiteit in het dieet en bespaart geld doordat het gewas op dat moment in overvloed is.

Zeker in Nederland is actie hard nodig, want de afname van biodiversiteit gaat in een drastisch tempo. Acties met betrekking tot vlees- en zuivelreductie dragen indirect bij aan biodiversiteitsbehoud doordat het vernietiging van leefgebieden elders voorkomt. Om veevoer te produceren is namelijk veel landbouwgrond nodig.

Verandering op lokaal niveau nodig

Een lokaal en plantaardig dieet is een goede stap om indirect biodiversiteitsbehoud te bevorderen. Steeds vaker zetten zorginstellingen de overgang naar een plantaardig dieet in werking. Dat is positief, maar om de impact te vergroten is het nodig dat alle zorginstellingen overstappen naar een meer plantaardig dieet. Voor een vloedgolf aan gezamenlijke acties is namelijk niet alleen internationaal, maar ook op lokaal niveau verandering nodig.

Snel delen

Esther de Groot

Adviseur duurzaam ondernemen, Stichting Stimular

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin