Doorgaan naar artikel

Actieboeren roepen op Kamerleden op te zoeken

Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat de acties van Farmers Defence Force 'geen fraaie taferelen' opleveren. Heerma wilde geen uitspraak doen over mogelijk extra beveiliging voor Kamerleden. Foto: ANP

Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat de acties van Farmers Defence Force 'geen fraaie taferelen' opleveren. Heerma wilde geen uitspraak doen over mogelijk extra beveiliging voor Kamerleden. Foto: ANP

In boeren-appgroepen wordt gesuggereerd om leden van de Tweede Kamer thuis op te zoeken over hun standpunt ten aanzien van de veevoermaatregel.

De fractievoorzitters van coalitiepartijen D66, CDA en VVD zijn niet te spreken over deze oproep. Ook keuren sommigen de actie op het Mediapark met tientallen trekkers af. De politie hield de actie in de gaten, met onder meer een helikopter.

Actievoerende boeren stellen nu in de whatsappgroepen voor om Kamerleden persoonlijk op te zoeken in verband met de gehate voermaatregel. Een lid van de boerenactiegroep riep op Tweede Kamerleden van coalitiepartijen komende woensdag thuis te bezoeken, om ‘zwart op wit’ te krijgen of zij de veevoermaatregelen van minister Schouten steunen.

Afstand nemen

VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff vindt dat Farmers Defence Force ‘weer een grens overgaat’. Hij vond het al onacceptabel dat ze bij het Mediapark stonden tijdens de opnames van het interviewprogramma Zomergasten, waar minister Schouten te gast was, ‘laat staan dat ze een intimiderend bezoekje gaan brengen bij de gezinnen van Kamerleden’. Hij zou het goed vinden als andere boeren actief afstand nemen van de actiegroep, hoewel hij niet weet wat ‘zij dan naar hun hoofd krijgen’ als ze dat doen.

‘Geen fraaie taferelen’

Ook Pieter Heerma, fractievoorzitter van het CDA, vindt dat de acties van Farmers Defence Force ‘geen fraaie taferelen’ opleveren. Volgens hem zorgen deze ‘soms agressieve demonstratieopties’ ervoor dat het draagvlak voor de actiegroep afbrokkelt. Heerma wilde geen uitspraak doen over mogelijk extra beveiliging voor Kamerleden.

Fractievoorzitter Rob Jetten (D66) noemt de oproep ‘intimiderend en bedreigend’. Als het aan hem ligt, hoeft Farmers Defence Force niet meer bij het kabinet aan tafel te schuiven voor overleg over de stikstofaanpak.

Mediapark

Zondagavond wilden boeren een statement maken tegen het optreden van landbouwminister Carola Schouten in het interviewprogramma Zomergasten. Boeren parkeerden hun trekkers bij de ingang van het Mediapark in Hilversum. Een groep boeren heeft een spandoek laten maken met een cartoon van de minister. Ook dit werd pontificaal op het Mediapark neergezet. De boeren vinden dat Schouten het geboden podium niet verdient. Farmers Defence Force noemt het ‘een netjes georganiseerd toneelstukje, een Glossie voor eigen glorie’.

Zou ze gaan vertellen waarom er geen onderbouwing is voor haar veevoermaatregel?

FDF vraagt zich af of Schouten haar vermeende fouten in de stikstofcrisis aan tafel bij Zomergasten uit de doeken zal doen. ‘Zou ze gaan toegeven dat ze haar ministerie niet onder controle heeft? Zou ze gaan vertellen waarom er geen onderbouwing is voor haar veevoermaatregel? Zou ze gaan toegeven dat haar maatregelen helemaal niet voor ‘de natuur’ zijn maar voor wegen- en huizenbouw?’, is te lezen in de verklaring.

Beheer
WP Admin