Skip to content

Actiegroep Ongehoord wil af van Beter Leven-keurmerk

Actiegroep Ongehoord is een petitie gestart tegen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Updated on:
Business
Nieuws
Foto: ANP

Foto: ANP

Actiegroep Ongehoord is een petitie gestart tegen het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming.

Volgens de actiegroep zorgt het keurmerk, dat diervriendelijke productie moet garanderen, niet voor meer dierenwelzijn. Ongehoord roept de Dierenbescherming op te stoppen met het Beter Leven-keurmerk.

‘Misleiding consumenten’

Ongehoord, bekend van de undercoverbeelden bij veehouders en slachterijen, vindt dat het keurmerk consumenten misleidt met loze beloftes, om de verkoop van vlees te stimuleren. De actievoerders zijn onder andere kritisch over de lange overgangstermijnen die veehouders en slachterijen krijgen om aan de voorwaarde van Beter Leven te gaan doen.

Ongehoord baseert zich op eigen onderzoek bij Beter Leven-bedrijven. De studie is onder andere gebaseerd op video-opnames van activisten die in 2011 stallen binnendrongen. Ook zijn beelden toegevoegd bij een konijnenhouder bij wie inmiddels het keurmerk is ingetrokken.

De Dierenbescherming vindt de kritiek van Ongehoord onterecht en benadrukt dat ze in ieder geval niet gaan stoppen met het keurmerk. “Je kunt op een andere manier naar dierenwelzijn kijken, maar zeggen dat het Beter Leven-keurmerk is mislukt, is volkomen onterecht. Het bericht van vorige week dat de laatste supermarkt in Nederland ook over gaat op het keurmerk, is het bewijs dat het wel effectief is”, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Werken aan verbeteringen

De sector weet wel dat we met Beter Leven goede dingen voor elkaar krijgen, al gebeuren er ook wel eens dingen die niet kunnen. “Waar regels zijn. zullen er mensen zijn die ze overtreden”, zegt de woordvoerder. De Dierenbescherming werkt daarom continu aan verbeteringen van het stelsel. Zo noemt de woordvoerder het niet wenselijk dat slachterij Gosschalk ketenregisseur is voor het keurmerk, terwijl de NVWA de erkenning om te slachten (tijdelijk) heeft ingetrokken vanwege misstanden. De Dierenbescherming gaat hier naar kijken. Formeel kan de functie niet direct worden ingetrokken, omdat de afspraken over de functie niet worden overtreden. ‘Maar als de slachterij niet meer slacht voor de BLK-keten, moeten er naar een andere oplossing worden gekeken, legt de woordvoerder uit.

Halverwege de eerste dag dat de petitie online staat, hebben 150 mensen de petitie ondertekend. Bijna 2.000 veehouders en ruim 600 verwerkers en supermarkten zijn aangesloten bij het Beter Leven-keurmerk.

LNV houdt vertrouwen in Beter Leven-keurmerk

Het ministerie van landbouw blijft vertrouwen hebben in het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming. “Het Beter Leven-keurmerk is een privaat initiatief van de Dierenbescherming dat consumenten informatie geeft over leefomstandigheden van dieren en hen helpt te kiezen voor duurzamere dierlijke producten”, aldus het ministerie. De kritiek van dierenactiegroep Ongehoord dat het concept mislukt zou zijn betekent voor LNV niet dat er nu geen vertrouwen meer is in het keurmerk of in de Dierenbescherming. “Vanuit LNV werken we aan de verbetering van dierenwelzijn in de veehouderij, daar spelen alle partijen binnen de keten ook een belangrijke rol in.”

De Dierenbescherming zelf wees de kritiek van Ongehoord af. De organisatie wijst erop dat met de recente toezegging dat ook de laatste supermarktketen Boni over gaat op Beter Leven-kip het succes van het keurmerk wordt onderschreven.

Snel delen

Afbeelding
ANP

Algemeen Nederlands Persbureau

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin