Acties van boeren voor alternatief stikstofbeleid

Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag tijdens de demonstratie op 19 februari tegen het stikstofbeleid van het kabinet. - Foto: ANP
Jeroen van Maanen van Farmers Defence Force op de Koekamp in Den Haag tijdens de demonstratie op 19 februari tegen het stikstofbeleid van het kabinet. - Foto: ANP

Boeren zijn de mooie woorden van politici zat. Farmers Defence Force (FDF) riep politici van CDA, FvD en PVV tijdens de actie in Den Haag op om daden te voegen bij hun mooie woorden en om het plan van het Landbouw Collectief uit te voeren.

Duizenden boeren uit heel Nederland kwamen woensdag 19 februari met en zonder trekker naar Den Haag voor de actie tegen het stikstofbeleid. De meeste boeren hadden gehoor gegeven aan de oproep van FDF om niet met hun trekker via de snelweg naar Den Haag te rijden. Op meerdere plekken werden boeren die toch over snelwegen reden van de weg gehaald en beboet. Een verslag van deze dag.

Kamerleden CDA krijgen wind van voren

Na twaalven start het inhoudelijke programma. Alleen Kamerleden van CDA en FvD komen op het podium aan de Koekamp in Den Haag. CDA‘ers Jaco Geurts en Maurits von Martels krijgen de wind van voren van het publiek, omdat ze naar hun mening als boerenpartij te weinig opkomen voor de boeren.

Voorzitter Mark van den Oever roept het CDA op de stekker uit het kabinet te trekken, waarna hij luid applaus krijgt. Geurts zegt dat het CDA opkomt voor de boeren, maar ook voor burgers, die bijvoorbeeld op zoek zijn naar een huis. De politicus zegt toe dat hij vindt dat wanneer de voerkosten voor boeren stijgen als gevolg van de voermaatregelen, dat de overheid dit moet compenseren. Ook verwacht Geurts dat het beleid wordt aangepast als de resultaten van het onderzoek van het Mesdagfonds naar het stikstofrekenmodel van het RIVM wordt bekendgemaakt. Dit wordt donderdag 20 februari gepresenteerd.

Partijgenoot Von Martels zegt dat hij tegen halvering van de veestapel is, maar wel kan toezeggen dat de inzet van het CDA om tot een goede oplossing te komen zal verdubbelen.

Geen podium voor PVV

De PVV is ook uitgenodigd, maar organisator Jeroen van Maanen geeft de partij uiteindelijk geen podium. Eerste reageerde de partij dat ze niet wilde komen. “Toen Geert Wilders in de gaten kreeg dat er veel camera’s waren, wilde hij wel komen. Daar passen we voor”, zegt Van Maanen. Hij roept de aanwezige actievoerders wel op om wat extra herrie te maken om Wilders op te roepen om niet alleen mooie woorden te spreken, maar ook om beter zijn best te doen voor de boeren.

Thierry Baudet herhaalt: er is geen stikstofprobleem

Partijleider Thierry Baudet van Forum voor Democratie herhaalde op het podium zijn standpunt dat er geen stikstofprobleem is, maar alleen een papieren probleem. Baudet prijst de actiebereidheid van de boeren, omdat ze strijden voor een ander beleid. “Dat doen wij ook”, voegt hij er aan toe. FDF‘er Jos Ubels snapt dat FvD naar de boeren komt om stemmen te winnen. “Maar we houden je ook aan je mooie woorden, anders komen we ook terug.”

Belangenorganisaties roepen op tot eenheid

Vertegenwoordigers van de verschillende belangenorganisaties roepen vooral op om alle partijen in de landbouw bij elkaar te houden en samen de strijd aan te gaan. Jeroen van Maanen prijst het Landbouw Collectief en de inzet van voorzitter Aalt Dijkhuizen. Boeren geven hem een luid applaus.

Van den Oever wil excuses van Rutte en Schouten

Bij de afsluiting van het podiumprogramma geeft FDF-voorzitter Mark van den Oever premier Mark Rutte en landbouwminister Carola Schouten tot 15.00 uur de tijd om excuses aan te bieden voor hun landbouwbeleid. Als ze dat niet doen, ‘gaan we optoeren en gas geven’, zegt de voorzitter. Nadat het ultimatum is afgelopen en Schouten niet naar het actieterrein is gekomen, zegt hij: “Dan zullen we maar even bij Schouten op bezoek gaan. Ik heb hier een stapeltje met stickers, neem er allemaal 1 of 2, dan gaan we die even bij haar op de deur plakken.”

ME houdt honderden boeren tegen

Een groep van honderden boeren loopt naar het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, met stickers in de hand. De politie houdt de groep tegen, midden op de Bezuidenhoutseweg voor het overheidsgebouw. Tientallen agenten, waaronder ook ME, met busjes, paarden en blaffende honden blokkeren de weg.

Van den Oever probeert nog met een tiental boeren in zijn kielzog om te lopen, maar wordt ook daar tegengehouden door de ME. De politie maant de groep met megafoons om terug te lopen en dreigt daarbij geweld te gebruiken. Er wordt ten minste een aanhouding verricht. Na een minuut of 20 is de Bezuidenhoutseweg leeg en vertrekken de meeste trekkers van De Koekamp.

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur


Beheer