Doorgaan naar artikel

Actievoeren tegen protestverbod

Boeren bij het politiebureau in Assen. - Foto: Lydia van Rooijen

Boeren bij het politiebureau in Assen. - Foto: Lydia van Rooijen

Honderden boeren en andere actievoerders verzamelden zich woensdagmiddag 8 juli buiten het politiebureau in Assen om te protesteren tegen het stikstofbeleid en het verbod op protesteren met trekkers in het noorden van het land.

Die ochtend zijn 50 boeren die met trekkers gingen protesteren in Wijster, opgepakt door de politie. De meeste arrestanten mochten diezelfde middag na verhoor weer naar huis met een dagvaarding.

Toegangswegen geblokkeerd

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) riep de achterban uit het hele land op om naar Drenthe te komen. Begin van de middag verwachtte voorman Mark van den Oever zo’n 10.000 boeren, die met trekkers of met de auto naar Drenthe zouden komen. Drie bestuursleden van FDF zijn ook aanwezig in Assen om onder andere de pers te woord te staan, maar vooral om hun de opgepakte demonstranten te steunen. Om 5 uur ’s middags stonden er enkele honderden mensen buiten het politiebureau. De meesten van hen kwamen uit de omgeving van Groningen en Drenthe. Trekkers waren niet te zien vanaf de plek waar de boeren verzamelen. De politie heeft de toegangswegen naar het bureau geblokkeerd en langs wegen de stad Assen in, staan ook politievoertuigen.

Lees ook: Ook boerenprotesten elders in het land

Ontspannen sfeer

Farmers Defence Force vindt dat boeren het demonstratierecht is ontnomen, nu boeren in het Noorden niet meer met de trekker mogen demonstreren. Woensdagmiddag kwamen de opgepakte actievoerders in kleine groepjes naar buiten. Ze werden onder gejuich en geklap ontvangen door de wachtende menigte. Behalve boeren waren ook andere anti-overheid actievoerders aanwezig. De sfeer bij het politiebureau was ontspannen. De menigte werd omringd door politieagenten en voertuigen, maar greep niet in.

FDF-woordvoerder Sieta van Keimpema hekelde dat jongeren en volgens haar zelfs kinderen onder de 12 zijn vastgezet. “Dat kan gewoon niet, het is bij de wet niet toegestaan. Bovendien slaat dat demonstratieverbod helemaal nergens op.” De aanwezige boeren staan er vooral om hun collega’s te steunen en zo een statement te maken tegen het verbod om met trekkers te demonstreren.

Met dagvaarding naar huis

FDF heeft strafrechtadvocaat Tjalling van der Goot ingeschakeld om de arrestanten bij te staan. De actievoerende boeren zijn na verhoor met een dagvaarding naar huis gestuurd. Onder hen zaten ook een aantal minderjarigen. Zij moeten zich melden bij Bureau Halt. Twee jongens uit Nieuw-Amsterdam zijn ook met een dagvaarding naar huis gestuurd. Ze zeggen dat ze die ochtend nietsvermoedend naar de afvalverwerker in Wijster gingen om te demonstreren. De locatie was door de Drentse boeren uitgekozen omdat dit volgens hen de grootste stikstofuitstoter van de provincie is. De afgelopen dagen protesteren boeren dagelijks tegen de krachtvoermaatregel in het kader van de stikstofaanpak.

De drie veiligheidsregio’s in de noordelijke provincies kondigden maandagavond en dinsdag af dat demonstreren met trekkers voor een week niet meer is toegestaan. Een aantal van de arrestanten zegt dat ze niet wisten dat het trekkerverbod was ingesteld.

Snel delen

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin