Skip to content

Adema gelooft niet dat Nederlander veel eet van buitenlandse grond

De helft van de Nederlandse voedselconsumptie komt van buitenlandse grond. Landbouwminister Adema ontkent dat gegeven.

Nieuws
Food
Adema premium

Foto: ANP

De helft van de Nederlandse voedselconsumptie komt van buitenlandse grond. Landbouwminister Adema ontkent dat gegeven.

De totale oppervlakte landbouwgrond die nodig is voor de Nederlandse voedselconsumptie (17,8 miljoen mensen) bedraagt 3,6 miljoen hectare. Dat is ongeveer het dubbele van het Nederlandse landbouwareaal (1,8 miljoen hectare). Minister Adema ontkende die cijfers op woensdag 21 december in de Tweede Kamer. “Het is natuurlijk niet waar dat we nu al te weinig voedsel produceren voor de inwoners van Nederland, want de landbouw is voor 80% voor de export. Voor de Nederlandse markt is het dus ruimschoots voldoende.”

Van der Plas wil motie

Caroline van der Plas hield landbouwminister Piet Adema in de Tweede Kamer de cijfers voor over het landgebruik voor de Nederlandse voedselconsumptie. Van der Plas vraagt de regering in een motie de voedselproductie in Nederland te waarborgen en de impact op de voedselvoorzieningen zwaar te laten wegen bij nieuw beleid. Bij de indiening van de motie zei Van der Plas dat voedsel duurder wordt door de meststoffencrisis. Ook zei ze dat de voedselproductie in Nederland afneemt omdat vruchtbare landbouwgrond uit productie wordt genomen met een prijsopdrijvend effect op voedsel als gevolg, Daarnaast produceert Nederland volgens Van der Plas op dit moment al te weinig voedsel voor zijn eigen burgers.

Europese interne markt

Adema zei best met Van der Plas de discussie te willen voeren over haar argumenten, maar dat hij die niet helemaal deelt. “Natuurlijk is voedselproductie buitengewoon essentieel; laat daar geen misverstand over bestaan. Het is ook belangrijk om er in Nederland voor te zorgen dat die voedselproductie voortgang kan vinden, maar we zijn ook afhankelijk van de Europese interne markt.”

Compendium voor de Leefomgeving

Van der Plas hield de minister de cijfers van het Compendium voor de Leefomgeving voor. De Nederlander heeft per persoon 0,2 hectare landbouwgrond nodig voor vlees, zuivel en andere voeding, blijkt uit cijfers van het Compendium. De omvang van het benodigde areaal kan fors dalen als het dieet van de Nederlander minder vlees en meer plantaardige voeding bevat.

“Het is een feit dat wij, als wij voor de totale voedingsbehoefte in Nederland zouden moeten produceren, 3,5 miljoen hectare grond nodig zouden hebben en dat we maar 1,8 miljoen hectare hebben. We zijn dus afhankelijk van import. Koffiebonen groeien hier niet. Sinaasappels, chocola, thee, rijst produceren wij allemaal niet”, aldus Van der Plas. Adema bleef het met Van der Plas oneens.

Snel delen

Afbeelding
Jan Braakman

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin