Adema: toelating kunstmestvervangers volgend jaar niet realistisch

14-10-2022 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De toelating van mineralenconcentraat (Renure) als kunstmestvervanger gaat niet lukken voor het komende bemestingsseizoen.

Dat schrijft landbouwminister Piet Adema in reactie op vragen van VVD-Kamerlid Thom van Campen. Deze week nam de Tweede Kamer een motie aan om dit te regelen. Wel zal Adema eind dit jaar met een plan van aanpak komen om de kunstmestvervangers zo snel mogelijk in te mogen zetten. “Ik acht het niet realistisch dat een derogatie voor kunstmestvervangers voor de start van het komende mestseizoen gerealiseerd is”, aldus Adema. De minister vindt het – mede in het kader van de afbouw van derogatie – wel van belang dat de mestverwerkingscapaciteit wordt uitgebreid. LNV opent op korte termijn een subsidieregeling om de hoogwaardige mestverwerkingscapaciteit uit te breiden.

EU wil minder afhankelijkheid van kunstmest

De Europese Commissie komt volgende week met een kunstmeststrategie. Aanleiding is de oorlog in Oekraïne en de gevolgen voor de beschikbaarheid en prijzen van kunstmest. Eurocommissaris Janusz Wojciechowski heeft zijn zorgen geuit over gevolgen hiervan voor de voedselzekerheid in Europa. “Kunstmestproducenten moeten gezien worden als essentiële schakel in de voedselketen. De boeren zijn het belangrijkst, maar de kunstmestproducenten zijn dat ook, ook al willen we minder afhankelijk van ze worden. Productie helemaal zonder kunstmest is ook niet mogelijk”, zegt de landbouwcommissaris.

Hij pleit voor een aanpak waarbij Europa minder afhankelijk is van derde landen, waaronder Rusland, voor de kunstmestvoorziening. Wojciechowski ziet mogelijkheden in het verlagen van kunstmestgebruik van ongeveer 20% in Europa, door onder andere de inzet van precisielandbouw en het beter benutten van dierlijke mest. Wojciechowski wil daarnaast kunstmestproducenten financieel ondersteunen vanwege de hoge gasprijzen. Daarnaast zijn ook de douanetarieven voor halffabrikaten voor kunstmest, als ammoniak en ureum tijdelijk opgeschort door de EU.

Ook ziet Wojcichowski kansen voor het beter benutten van dierlijke meststoffen. Dit kan een mogelijkheid bieden voor mineralenconcentraat. Bij een debat in het Europees Parlement vorige week riepen de Nederlandse Europarlementariërs Jan Huitema (VVD) en Bert Jan Ruissen (SGP) op om Renure te erkennen als kunstmestvervanger. Ook Anja Hazekamp (PvdD) wil het gebruik van kunstmest vooral verminderen vanwege de vervuilende aspecten daarvan.

Meer prijsinformatie over kunstmest vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Vermaas
Mariska Vermaas Redacteur
Meer over


Beheer