Skip to content

Adema: wellicht supers verplichten tot duurzame voeding in schap

Updated on:
Nieuws
Agri
Sustainable food
Piet Adema is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: Misset premium

Piet Adema is minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. - Foto: Misset

Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) Piet Adema wil dat de schappen van supermarkten vol komen te liggen met duurzame voeding. Dit zal leiden tot een beter verdienmodel voor boeren. Dat vertelt hij in een interview met Boerderij.

Adema gelooft niet in het goedkoper maken van duurzame voeding, zoals biologisch. Hij ziet het voor zich door schappen grotendeels te vullen met duurzame producten. Adema: “Dat is een andere beweging. Daar is misschien wel wetgeving voor nodig om supermarkten in beweging te krijgen.” Via normering van voeding is het mogelijk dat er alleen nog duurzaam voedsel in supermarkt komt. Adema zegt zelfs dat het mogelijk is dat dit verplicht gaat worden voor supers.

Lees ook: Minister verwacht bijdrage keten in verduurzaming landbouw

Gezamenlijke afspraken

Een veelgenoemd argument van experts is het risico op niet-duurzame import van voeding. Adema ziet dit ook als een risico maar wijst op het belang van internationale afspraken over verduurzaming van voeding. “Ik merk dat in Europa, mede door de Green Deal, ook een beweging gaande is om te kijken hoe we afspraken kunnen maken over duurzaam voedsel. Dat is ook nodig, want je hebt wel een gelijk speelveld in Europa nodig. We kunnen dit niet alleen in Nederland regelen. Misschien moeten we in Europa ook wel meer normen stellen voor duurzame productie.”

De hoge voedselprijzen zullen volgens Adema op de lange termijn weinig effect hebben op de plannen. “Ik hoop toch van harte dat we dan al lang uit deze crisis zijn. Dit is een tijdelijk verhaal.”

Landbouwakkoord

In maart wil Adema een breed gedragen landbouwakkoord hebben liggen. Dit akkoord moet duidelijke afspraken bevatten over hoe de agrarische sector toe werkt naar duurzame landbouw met een goed verdienmodel.

Lees het hele interview met minister Adema in Boerderij

Mede-auteur: Lydia van Rooijen

Snel delen

Afbeelding
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin