Doorgaan naar artikel

Adema wijst terecht naar verantwoordelijkheid sector

Met regelmaat blijven misstanden in de vee- en vleesketen opduiken.

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Foto: ANP

Piet Adema, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Foto: ANP

Met regelmaat blijven misstanden in de vee- en vleesketen opduiken.

Recent werd bij een pluimveeslachterij de bandsnelheid verlaagd, nadat de NVWA herhaaldelijk overtredingen op het gebied van dierenwelzijn en hygiëne had vastgesteld. Ook sloot de NVWA een veeverzamelplaats op basis van in het geheim gemaakte beelden van een dierenwelzijnsorganisatie. Daarop was te zien dat hardhandig met dieren werd omgegaan.

Onvoldoende verantwoordelijk nemen

Landbouwminister Piet Adema wijst in zijn brief aan de Tweede Kamer nadrukkelijk naar de sector zelf. Hij verwijt het bedrijfsleven in de vee- en vleesketen onvoldoende verantwoordelijkheid te nemen om het dierenwelzijn te borgen. “Ik heb het al eerder gezegd en herhaal het nogmaals: elk incident waarbij dierenwelzijn in het geding is, is er een te veel”, vindt de minister. Hij verwoordt daarmee ook de maatschappelijke druk op dit thema.

Juridisch wordt er van alles voorbereid: wetten voor permanent cameratoezicht in slachterijen en op veeverzamelplaatsen, en het wetsvoorstel voor het harder aanpakken van dierenmishandeling en dierverwaarlozing wordt deze week als hamerstuk aangenomen in de Eerste Kamer.

Ondanks een toename van het aantal controles is het aantal overtredingen afgelopen jaar echt afgenomen

De nadrukkelijke vinger richting de sector is terecht. Misstanden moeten voorkomen worden, er zijn te veel incidenten. Maar het zou de minister sieren als hij daarbij ook had opgemerkt dat er zeker vooruitgang is geboekt. Ondanks een toename van het aantal controles is het aantal overtredingen afgelopen jaar echt afgenomen, blijkt uit cijfers van de NVWA.

Een maatschappelijke nultolerantie

De irritatie die dierenwelzijnsorganisaties opwekken als er weer in het geheim beelden zijn gemaakt, zal blijven omdat de organisaties steeds succes boeken door misstanden openbaar te maken. De sector heeft de maken met een maatschappelijke nultolerantie. De sleutel ligt ook bij de sector zelf: door ervoor te zorgen dat iedereen zorgvuldig met de dieren omgaat.

Snel delen

Image
Mariska Vermaas

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin