Adempauze voor afnemers van varkensvlees

02-03 | |
Foto: Misset
Foto: Misset

Na een aantal weken waarin vlotte prijsstijgingen elkaar opvolgden, heeft de varkensmarkt zijn voorlopige hoogtepunt bereikt.

In vijf weken stegen de noteringen van de verschillende slachterijen € 0,33 tot € 0,36 per kilo geslacht gewicht. Maar de reuring is over en de geest weer in de fles: de varkensmarkt maakt deze week een pas op de plaats. Zo blijft Compaxo staan op € 2,09 en Van Rooi Meat op € 2,08 per kilo geslacht gewicht. Een opvallend niveau, omdat de slachterij uit Zevenaar meestal net iets lager noteert dan Van Rooi.

Krap varkensaanbod in Europa

De opleving werd gevoed door krapte in het varkensaanbod in Europa. Aanvankelijk steeg de prijs in Zuid-Europese landen, waarna ook in het noorden de noteringen opliepen. Met name het beperkte aantal varkens op de Duitse markt zorgde voor turbulentie. Slachterijen overboden elkaar om dieren te bemachtigen. De Duitse Vereinigungspreis steeg in drie weken tijd met € 0,28 per kilo geslacht gewicht.

Maar met het gestegen prijspeil heeft ook de Duitse markt zijn zuigende werking verloren. Vrije varkens werden afgelopen week gemiddeld al 2 cent goedkoper verhandeld op internetbeurs Teleporc. En op de dinsdagveiling deze week zakte het gemiddelde opnieuw met € 0,02 naar € 2,35 per kilo geslacht gewicht.

Dat is nog altijd € 0,07 per kilo meer dan de € 2,28 per kilo waar de Vereinigungspreis deze week op blijft staan. En de markt lijkt ook een stabiele prijs te houden met dat verschil, want een prijsverschil van € 0,05 per kilo staat al synoniem voor een vlakke markt.

Geen varkensvlees naar opslag

In Nederland blijven de noteringen deze week ook staan. Slachterijen zeggen ‘te snakken naar adem’. De gestegen prijs voor varkens moet nu zijn weg vinden in de vleesmarkt, is hun betoog. Daarbij zijn de aanbieders van vlees vooral op de Europese vleesmarkt aangewezen. Het prijsniveau van de export naar Azië sluit niet aan bij het prijspeil hier, en die markt wil ook niet bewegen.

Daarbij mist de markt de bufferwerking van de vrieshuizen. Door het opgelopen prijsniveau vinden slachterijen het risicovol om nu vlees de vriezer in te rijden. Zij verkiezen dan toch de zekerheid van de versmarkt boven de hoop om bevroren producten over een tijdje voor meer geld te kunnen verkopen.

Ook opportunisme aan koperskant speelt soms een rol. Sommige Europese inkopers interpreteren het einde van de prijsrally niet als het afvlakken van de varkensprijs, maar leggen het uit als een daling. Zij beginnen al druk te zetten.

Sommige varkenshandelaren verwachten zelfs dat de markt richting Pasen weer een impuls krijgt. Voorlopig lijkt de prijs echter stabiel te blijven.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer